ua en ru

Підприємства теплової генерації напередодні зими забезпечені вугіллям лише наполовину, - ДТЕК

Ситуація в енергетиці країни ускладнюється, підприємства теплової генерації напередодні зими забезпечені вугіллям наполовину. Про це заявив генеральний директор компанії ДТЕК Максим Тимченко.

Він зазначив, що дефіцит антрацитових марок вугілля, що виник через неможливість доставити це вугілля із зони АТО, обговорювалося спільно з Міненерго, регулятором (НКРЭКУ) і підприємствами генерації ще в серпні. Тоді ж були запропоновані шляхи вирішення ситуації. Однак на сьогоднішній день рішення не прийняті.

"Альтернативою вітчизняного вугілля могли б стати поставки з-за кордону. За розрахунками Міненерго, для проходження опалювального сезону необхідно поставити 8,5 млн т вугілля (2,8 млн т в місяць). Вартість цього вугілля становить 3,7 млрд грн у місяць. Сьогодні є щомісячний фінансовий ресурс на 1,7 млрд грн. Тобто підприємства теплової генерації здатні сплатити близько половини необхідного вугілля. Ситуація критична, оскільки при нормі в 1,5 млн тонн вугілля на складах зараз перебуває 370 тис тонн. Ситуація контрольована лише стосовно вугілля марки Г, запас якого ключовий постачальник - компанія ДТЕК Павлоградвугілля - наростив за два місяці, заповнивши склади на потрібному рівні", - повідомив Тимченко.

Він зазначив, що серед розроблених спільно з Міненерго та регулятором заходів щодо пошуку рішень покриття фінансового дисбалансу були різні ініціативи. "На той момент можна було знайти ресурси всередині енергоринку. На жаль, ці ініціативи не були реалізовані вчасно", - підкреслив він.

Тимченко зазначив, що за перше півріччя борги енергоринку перед підприємствами теплової генерації склали 1,8 млрд грн. Компанія зробила передоплату на суму 1,3 млрд грн з податку на прибуток і ці кошти не повернулися з бюджету. Різниця в курсі долара збільшила обслуговування кредитного портфеля ДТЕК більш ніж на 1 млрд грн. "Протягом 4 місяців наша компанія працює в екстремальному режимі: з точки зору зони АТО, загибелі наших людей - енергетиків і шахтарів, з точки зору того, що ми робимо все можливе, щоб підтримувати життєдіяльність цих регіонів і в цілому енергосистеми України. Вона єдина, і від того що немає вугілля на станції в центрі України електроенергії може не бути на заході України і т.д. Але запас міцності у нас сьогодні вже вичерпано", - додав Тимченко.

Тимченко зазначив, що сьогодні атомні і гідроелектростанції працюють на максимум своєї потужності. Навантаження лягає на теплову енергетику. "Якщо не вдасться вирішити проблему поставок вугілля, дефіцит потужності в системі складе 15%-20%. Для того щоб компенсувати відсутню потужність, є два варіанти: імпорт електроенергії, який можливий, насамперед, з Росії, і ще більше посилить енергетичну залежність від неї в додаток до імпорту газу та вугілля, або ж обмеження споживачів, для чого в Минэнергоя вже розроблені відповідні графіки", - повідомив він.

На думку Тимченка, настав час прийняття термінових рішень, так як терміни поставки імпортного вугілля значні.

Він підкреслив, що зараз як ніколи необхідна повна консолідація зусиль КМУ, НКРЭКУ, основних виробників електроенергії. Всі структури повинні усвідомити критичність ситуації і необхідність прийняття невідкладних рішень.

На його думку, першим терміновим з боку держави повинна стати погоджена позиція щодо рішень, які треба прийняти, з поділом відповідальності між усіма сторонами процесу. Зі свого боку ДТЕК готовий підписати меморандум або дорожню карту проходження опалювального сезону. "Ситуація не управляється щотижня. Специфіка енергетичної галузі така, що прийняті рішення дають ефект через місяць або два", - зазначив Тимченко.