ua en ru

Святкувати радянську перемогу - танцювати на кістках загиблих українців, - Тягнибок

ВО "Свобода" пропонує зробити 8 травня щорічним Днем пам'яті та примирення, щоб вшанувати всіх жертв Другої світової війни. Про це, перебуваючи на Тернопільщині, заявив лідер "Свободи", кандидат у Президенти України Олег Тягнибок.

За його словами, ця дата відзначається в усіх країнах Європи відповідно до Резолюції Генеральної асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року.

"Депутати від фракції ВО "Свобода" подали на розгляд Верховної Ради відповідний проект постанови, який так і не був винесений на голосування. Але ми будемо домагатися цього рішення", - зазначив Тягнибок.

За словами Тягнибока, загальні демографічні втрати України внаслідок Другої світової війни склали близько 13 мільйонів чоловік - як військових, так і мирного населення.

"Ці жертви - на совісті як нацистського, так і комуно-більшовицького режиму, які однаково зневажали українців і використовували їх як гарматне м'ясо в тій війні. Тому треба припинити святкувати "перемогу" - це танці на кістках мільйонів загиблих. Тим більше, що справжнє звільнення України від окупації почалося тільки після відновлення незалежності нашої держави 24 серпня 1991 року", - зазначив кандидат у Президенти.

За словами Тягнибока, спроби посіяти ворожнечу між українцями через те, що майже 70 років тому в силу історичних обставин жителі країни опинилися по різні боки фронту, є злочином.

"Війни розпалюють злочинці-диктатори, а гинуть пересічні люди, мільйони людей. Тому ми повинні схилити голови у молитві та скорботі за всіма, кого забрав ненаситний молох тієї страшної війни, з думкою про недопущення подібних трагедій у майбутньому", - заявив лідер "Свободи".