ua en ru

Правозахисник вимагає у ВАСУ зобов'язати Януковича звільнити Захарченка

Дніпродзержинський правозахисник Віталій Купрій подав у Вищий адміністративний суд України позов про визнання протиправною бездіяльності Президента Віктора Януковича щодо подій, які відбулися в Києві на Майдані Незалежності та біля Адміністрації Президента, відповідно 30 листопада та 1 грудня 2013 р. Про це повідомляє радіо "Свобода".

За його даними, він також вимагає від суду зобов'язати Януковича відправити у відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка негайно звільнити затриманих під час заворушень і покарати винних у жорстокому поводженні з мирними демонстрантами.

Купрій заявив, що, згідно ст. 102 і 104 Конституції України, Президент є гарантом дотримання прав і свобод людини і громадянина, які зобов'язався відстоювати під присягою. Правозахисник вважає, що таким чином Конституція зобов'язує Януковича застосувати надані йому повноваження і прийняти рішення про відставку міністра внутрішніх справ.

"Частину 2 статті 45 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" визначає, що члени Кабінету міністрів України особисто несуть відповідальність за стан справ у доручених їм сферах державного управління. Тобто міністр Захарченко повинен нести особисту відповідальність за керівництво МВС і дії своїх підлеглих. Для захисту порушених прав учасників акції протесту та гарантування додержання Конституції України Президент України був зобов'язаний застосувати повноваження, надані йому пунктом 10 статті 106 Конституції України, а також пунктом 1 частини 1 статті 18 Закону України "Про Кабінет міністрів України" та прийняти рішення про відставку міністра внутрішніх справ Захарченка. Також відповідач повинен був вжити заходів для негайного звільнення незаконно затриманих демонстрантів, а також покарання винних осіб", - йдеться в позові.

За законом, у триденний строк суд зобов'язаний відкрити провадження по справі. Якщо цього не відбудеться, вважає Купрій, з'являється право на безпосереднє звернення до Європейського суду з прав людини.

"І є велика ймовірність, що на прохання опозиційних депутатів і народу України справу проти Януковича може бути розглянута в Європейському суді з прав людини вже в наступному році", - сказав Купрій.