ua en ru

Правоохоронці заарештували трьох лікарів Інституту ім. О.Шалімова за підозрою у справі "чорних трансплантологів", - джерело

Правоохоронці сьогодні заарештували трьох лікарів Інституту ім. О.Шалімова за підозрою у справі "чорних трансплантологів". Про це РБК-Україна повідомило джерело в правоохоронних органах.
"Зокрема, затримано одного хірурга і двох анестезіологів у рамках розслідування кримінальної справи т. зв. "чорних трансплантологів", які проводили незаконні операції з пересадки органів як в Україні, так і за кордоном", - повідомив співрозмовник агентства і додав, що завтра суд має обрати міру запобіжного заходу щодо затриманих.


Нагадаємо, Департамент боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми виявив злочинну групу, яка займалася продажем людських органів та "чорною трансплантологією". Про це на прес-конференції 5 серпня ц.р. заявив начальник Департаменту боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми Юрій Кучер. Він зазначив, що організована злочинна група (ОЗГ), до якої входили чотири лікарі київської клініки імені О.Шалімова, вербувала через мережу Інтернет донорів, як правило молодих жінок із хорошим здоров'ям, і пропонувала їм за 10 тис. дол. продати внутрішні органи, зокрема нирку. Слідством задокументовано на сьогодні 50 таких донорів.
Це люди невеликого достатку. Організатором даного ОЗГ є громадянин Ізраїлю, який підбирав реципієнтів. Останні платили за операцію з пересадки органів від 100 до 200 тис. дол. Лікарі отримували за операцію від 15 до 20 тис. дол. Видатки на одну операцію для ОЗГ становили в середньому 30 тис. дол.
"Можете собі уявити рентабельність такої діяльності", - заявив Ю.Кучер.
Він додав, що операції проходили за кордоном, зокрема в Баку (Азербайджан) та в Еквадорі. Однак свідки встановили, що декілька операцій проходили на території України. За даним фактом порушено кримінальну справу за торгівлю людьми. У рамках слідчих дій проведені обшуки в лікарів. В одного з них вилучено 200 тис. дол. готівкою. Також Ю.Кучер додав, що дана справа має судову перспективу: попри те, що донори продавали свої органи добровільно, вони фігурують як потерпілі. Деякі з них вже написали заяви, що постраждали від незаконної пересадки органів.
Всього у даній справі затримано 12 осіб громадян України та інших країн.