ua en ru

Правління НБУ скоротилося до 6 осіб

Правління НБУ скоротилося до 6 осіб Фото: Голова НБУ Валерія Гонтарева

У правління також з'явилося право делегувати повноваження спецкомитетам

Правління національного банку України (НБУ) скоротилося до 6 чоловік з 10. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як йдеться у повідомленні, зміни набули чинності одночасно із Законом України "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку України". Згідно з документом, правління НБУ тепер колегіальний орган, куди входить 6 осіб. А саме, глава Нацбанку, перший заступник та заступники голови: Валерія Гонтарєва, Олександр Писарук, Владислав Рашкован, Яків Смолій, Дмитро Сологуб та Олег Чурий, відповідно.

За даними прес-служби, функціональні зобов'язання між членами правління розподіляються наступним чином. Олександр Писарук відповідає за пруденційний нагляд, фінансовий моніторинг та ризик-менеджмент. Дмитро Сологуб - за монетарну політику, фінансову стабільність і статистику банківської системи. Олег Чурий через операції на ринках (валютному і ресурсному). Яків Смолій - організацію готівкового та безготівкового обігу. Владислав Рашкован - фінанси, стратегію реформування банківської системи і трансформацію регулятора.

Крім того, правління НБУ отримало право створювати спеціалізовані комітети і делегувати їм відповідні повноваження. Це має забезпечити умови для взаємного обміну інформацією, результатами аналізу, а також розподілу навантаження між членами Правління. За критерієм функціональності комітети розподіляються на 3 групи:
1) Стратегічний рівень
2) Тактичний рівень
3) Підтримка

За словами Валерії Гонтарєвої, важливо, що вперше правління НБУ отримує право делегувати окремим комітетам частину своїх повноважень, тим самим система управління трансформується від прийняття одноосібних рішень до рішень комітетів. А це, в свою чергу, наближає регулятора до найкращих практик центральних банків світу.

Нагадаємо, раніше НБУ спростив банкам придбання іноземної валюти.