ua en ru

Уряд запроваджує європейську систему управління дорогами

Уряд запроваджує європейську систему управління дорогами Фото: Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

Гряде масштабне оновлення дорожнього господарства

Кабмін у рамках проектів масштабного оновлення дорожнього господарства запроваджує європейську систему управління галуззю. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляється на Урядовому порталі.

Зокрема, згідно з повідомленням, мова йде про введення чітко окреслених вимог до проведення робіт, визначенні відповідальності, формуванні дорожнього бюджету і системи контролю використання коштів.

"Ми заклали фінансові основи подальшого розвитку. Це, насамперед, можливості децентралізації, яка дозволяє наповнювати місцеві бюджети, а отже, фінансувати дорожні проекти на місцях. А також Дорожній фонд, який забезпечує гарантоване, прогнозоване фінансування", - сказав Гройсман.

За словами прем'єр-міністра, вперше була визначена чітка відповідальність за утримання доріг і план будівництва на 5 років.

Глава уряду нагадав, що в цьому році розподіл відповідальності, наступне: 123 000 км доріг місцевого значення - відтепер пряма відповідальність обласних держадміністрацій. За 46 985 км доріг державного значення відповідає Укравтодор. А за 250 000 км доріг у населених пунктах відповідають органи місцевої влади, насамперед муніципалітети.

Окрема стаття фінансування - 2,6 млрд гривень - програма безпеки доріг.

"З минулого року ми втілюємо інженерні рішення, наприклад, уповільнення руху на в'їздах у населені пункти, по деяких областях облаштовані нові подсветленные червоно-білі пішохідні переходи, організовані пішохідні переходи з острівцями безпеки. Всі ці вимоги прописані у програмі "500-500-1000", яка і передбачає системне будівництво безпечних переходів, острівців безпеки і розв'язок", - сказав Гройсман.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, "Укравтодор" вирішив відмовитися від проведення я аварійного - ямкового ремонту доріг.