ua en ru

Уряд РФ не планує скорочувати видобуток нафти, - віце-прем'єр

Уряд РФ не планує скорочувати видобуток нафти, - віце-прем'єр

Уряд Російської Федерації не планує скорочувати видобуток нафти. Про це сказав віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович в Давосі, передає Reuters.

"Якщо нафта буде довго триматися 50 дол., то, само собою, деякі проекти стануть не такими вигідними. І може піти невелике зниження видобутку. Але штучно ми видобуток знижувати не будемо. Ми можемо втратити максимум 10% видобутку (близько 1 мільйона барелів на добу). Швидше 300.000-400.000 барелів (на добу). Для більшого зниження немає підстав", - заяви він.

У минулому році середньодобовий видобуток нафти в РФ становила 10,56 мільйона барелів. Ціна на еталонний сорт Brent впала з літа більш ніж вдвічі і зараз знаходиться на п'ятирічному мінімум на рівні 48,5 дол., обрушивши російський рубль і створивши значні ризики для бюджету РФ, близько половини якого формується за рахунок нафтогазових доходів.

"Я очікую, що низькі ціни на нафту збережуться довго. Ми не знаємо, чи буде це 40 дол. або 50 дол. або 60 дол. Але ми зможемо збалансувати бюджет за будь-якої ціни на нафту", - сказав Дворкович.

Дворкович каже, що бюджет може бути збалансований через скорочення ряду інвестпроектів та інших витрат, крім соціальні та військові.

"У нас є можливості зниження витрат бюджету скрізь, крім соціалки. Поки що підстав для зниження військових витрат немає. Важливо зробити армію ефективною, збройної, сучасної. Це буде дешевше, ніж відкласти ці витрати", - сказав він.

Найбільшою економічною загрозою при низьких цінах на нафту на тлі санкцій Дворкович вважає низький внутрішній попит.

"Економічний спад через це. Але з іншого боку, є плюси з точки зору конкурентоспроможності на зовнішніх ринках, імпортозаміщення", - заявив він.

При цьому, зауважив віце-прем'єр РФ, в бюджеті достатньо грошей на докапіталізацію банків - до 1 трильйона рублів. З обтяжених зовнішніми боргами компаній поки жодна не просила уряд допомогти з виплатою кредитів.

"Хоча допомога, звичайно, може знадобитися", - зазначив Дворкович.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр РФ заявляв, що Росія може скоротити видобуток нафти на 5-10%.