ua en ru

Уряд планує скасувати заборону на передачу української ГТС в управління, консорціум чи концесію, - О.Гудима

Уряд планує скасувати заборону на передачу української газотранспортної системи (ГТС) в управління, консорціум чи концесію. Про це РБК-Україна повідомив народний депутат від БЮТ Олександр Гудима. При цьому він нагадав, що 3 роки тому було прийнято закон про трубопровідний транспорт і відповідно до подання народного депутата Юлії Тимошенко до цього закону було внесено багато заборон. За його словами, чинний уряд планує прибрати ці заборони.
"У цьому законі зазначено, що забороняється українську ГТС передавати в управління, консорціум, концесію. Тепер вони (уряд) хочуть викреслити з цього закону цю заборону, що фактично може бути передумовою про включення української ГТС до російського "Газпрому". Поки ще невідомо, яким шляхом вони підуть. Внесення до статутного капіталу нового спільного підприємства, чи просто віддадуть управління ГТС російському "Газпрому"... це може призвести до фактичної приватизації ГТС... Таким чином Україна виконає свої зобов'язання перед Росією, яка отримає контроль над стратегічним об'єктом в Україні", - заявив О.Гудима, коментуючи внесені поправки до ст. 7 закону України "Про трубопровідний транспорт".

"Ці зміни, які підготував Андрій Клюєв на початку свого призначення, робляться на вимогу російського "Газпрому" щодо утвердження спільного підприємства на базі статутного капіталу "Укртрансгазу" і якихось активів, які дасть "Газпром". Тобто вони вилучають із закону про трубопровідний транспорт заборону про участь капіталу в управлінні, концесії і консорціумі", - наголосив О.Гудима.

Законопроект Кабміну №7249 "ПРо внесення змін до ст. 7 закону "Про трубопровідний транспорт" (щодо розпорядника об'єктами житлового фонд)" зареєстрований на сайті Верховної Ради 13 жовтня.