ua en ru

Уряд народної довіри орієнтований тільки на частину України, - ОД "Український вибір"

Хоча кандидатури в новий уряд "затверджувалися" спочатку майданом, а потім парламентом, народним Кабмін так і не став. Про це заявляє Володимир Воюш, координатор економічних програм Громадського руху "Український вибір".

"Більшість його членів - уродженці Західної України, тому інтереси Півдня і Сходу практично не враховані у новому уряді", - зазначає він.

Так, за словами Воюша, в . о. міністра оборони Ігор Тенюх - націоналіст, і його призначення на високу військову посаду на тлі подій в Криму може тільки загострити ситуацію.

Несхвально експерт відгукується і про призначення Сергія Квіта міністром освіти, так як його кандидатуру не сприймуть на Півдні і Сході України.

"Ключові посади роздані своїм - або помаранчевим, або близьким друзям і соратникам. Активістам майдану довірили тільки Мінкультури і Мінспорту - міністерства, які першими впадуть при посиленні економічної кризи, - заявляє Воюш. - Перезавантаження влади, яке обіцяли політики майдану, закінчилося тривіальною зміною персоналій у владних кабінетах. Ці люди вже керували країною. Ми добре пам'ятаємо, як, дорвавшись до влади, навіть ті чиновники, "руки яких нічого не крали", ставали корупціонерами і казнокрадами".

Координатор економічних програм руху стверджує, що для виведення країни з політичної кризи потрібні кардинальні заходи, які не дозволять чиновникам зловживати владою і службовим становищем. Для цього ОД "Український вибір" пропонує ухвалити новий закон "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою" і зміни до Конституції в частині проведення референдумів, що дасть можливість контролювати чиновників на всіх рівнях - і в центрі, і в регіонах.

"Прийняття закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою" дозволить громадянам України висловлювати недовіру уряду і парламенту, тим самим достроково припиняючи їх повноваження. Тільки в цьому випадку народ отримає можливість законним шляхом, а не на барикадах і під кулями, відстоювати свої законні права", - підкреслює експерт.