ua en ru

Уряд Колумбії офіційно підпише договір про мир з FARC 26 вересня

Уряд Колумбії офіційно підпише договір про мир з FARC 26 вересня Фото: президент Колумбії Хуан Сантос розповів, на коли заплановане остаточне підписання договору з повстанцями

Деякі пункти угоди вимагають конституційних змін, питання про які буде винесене у жовтні на всенародний референдум

Офіційна церемонія підписання договору про мир уряду Колумбії з ліворадикальним повстанським угрупованням "Революційні збройні сили Колумбії" (FARC) відбудеться 26 вересня в місті Картахена. Про це оголосив президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, передає BBC.

Раніше, 25 серпня, після чотирьох років переговорів на Кубі уряд Колумбії і керівництво FARC уклали попередню домовленість, яка повинна покласти край кривавому протистоянню, що тривало понад півстоліття .


Домовленість передбачає, зокрема, амністію для повстанців - крім тих, хто причетний до особливо тяжких військових злочинів, - інтеграцію колишніх бойовиків в суспільство, проведення в Колумбії земельної реформи та встановлення спеціальних судів для розслідування злочинів, скоєних за роки війни.

Перемир'я набуло чинності 29 серпня.

Деякі пункти угоди уряду і FARC потребують конституційних змін, питання про які буде винесене у жовтні на всенародний референдум.

Зазначимо, жертвами конфлікту стали 260 тис. людей, 45 тис. зникли без вісті, мільйони були змушені залишити свої будинки.

Нагадаємо, в Колумбії завершився півстолітній військовий конфлікт, переговори між владою і лівим збройним угрупованням FARC тривали понад 4 роки.