ua en ru

Уряд Китаю погодив контракт щодо будівництва "Повітряного експреса"

Уряд Китаю кілька днів тому погодив контракт щодо реалізації національного проекту "Повітряний експрес", підписаний за участі Президента України та глави КНР наприкінці червня 2011 р. Про це РБК-Україна повідомило джерело в Державному агентстві з інвестицій та управління національними проектами.

Національний проект з будівництва швидкісного експресу між аеропортом "Бориспіль" та центральним залізнодорожним вокзалом Києва буде реалізований протягом двох наступних років.

Рішення уряду Китаю фактично дозволяє розпочати фінансування проекту вже через декілька днів після сплати комісійного внеску з боку України.

У зв'язку з цим, агентство Каськіва зараз проводить термінові процедури, необхідні для оплати цього збору.

Будівництво "Повітряного експресу" планували розпочати у травні 2011-го, потім восени, потім уже в грудні. Згідно з планом, будівництво протриває 18 місяців. Термін окупності національного проекту "Повітряний експрес" вартістю 372 млн дол. повинен скласти 25 років. Кредитну угоду на фінансування проекту "Повітряний експрес" між Експортно-імпортним банком Китаю та Держінвестпроектом було підписано 20 червня 2011 р. в рамках візиту глави КНР Ху Цзіньтао до України. Угода передбачає надання коштів у розмірі до 372 млн дол., проте очікується, що техніко-інженерні рішення дозволять зменшити заплановану суму на 10% та збільшити рентабельність проекту.

Відкриття проекту відбулося 28 грудня 2011 р.