ua en ru

Уряд Іраку відмовляється обговорювати незалежність курдів після референдуму

Уряд Іраку відмовляється обговорювати незалежність курдів після референдуму Фото: референдум в Іраку (twitter.com RudawEnglish)

У референдумі про незалежність Курдистану взяли участь понад 3,3 млн виборців

Уряд Іраку виключає переговори про можливе відділенні Курдистану, після того, як референдум продемонстрував рішучу підтримку незалежності. Про це повідомляє Reuters.

"Ми не готові обговорювати або вести діалог про результати референдуму, оскільки він є неконституційним", - заявив прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді в своїй промові в понеділок увечері.

Зазначено, що напередодні парламент ухвалив резолюцію з вимогою ввести війська на спірні райони на півночі Іраку, що перебувають під контролем курдів з 2003 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у референдумі про незалежність Курдистану взяли участь понад 3,3 млн виборців.

Всього в плебісциті могли прийняти участь понад 4,5 млн осіб. Таким чином, явка виборців склала 72,16%, підрахували в комісії.

Як відомо, референдум пройшов 25 вересня, незважаючи на зауваження Багдада про те, що він буде боротися за збереження єдності іракського. Президент регіонального уряду Курдистану Масуд Барзані заявив, що голосування носить рекомендаційний характер і стане першим кроком у тривалому процесі переговорів про незалежність регіону, який був автономним з 1991 року і відіграє важливу роль у війні з джихадистами.