ua en ru

В Україні розроблять новий законопроект про статус заручників, - Геращенко

В Україні розроблять новий законопроект про статус заручників, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко (rada.gov.ua)

Звільнені з полону українці повинні отримати соціальні гарантії

В Україні необхідно негайно врегулювати питання про правовий статус, соціальні гарантії, а також виплат для осіб звільнених з полону. Про це, як передає прес-служба Верховної Ради України, заявила перший заступник голови Верховної Ради України Ірини Геращенко під час зустрічі з родичами політв'язнів Кремля і родичами осіб, які вважаються зниклими без вести.

Зокрема, повідомляється, що в парламенті, 17 квітня 2018 року, відбулася зустріч Ірини Геращенко з родичами заручників, утримуваних в ОРДЛО, родичами політв'язнів і родичами вважаються зниклими без вести.

Під час зустрічі, Геращенко поінформувала про поточну роботу переговірників, про просуванні питання звільнення заручників, утримуваних в ОРДЛО, а також висловила надію, що інша сторона підтримає ініціативу української сторони щодо передачі Російській Федерації 23 громадян РФ, засуджених за злочини на Донбасі, для звільнення громадян України, утримуваних в Російській Федерації

Також повідомляється, що в зустрічі взяли участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова, керівник Об'єднаного центру СБУ по звільненню заручників Юрій Качанів, представники Міністерства оборони України, які курирують питання пошуку зниклих без вести на Донбасі.

Під час зустрічі обговорювалося питання про застосування тортур до українських заручників, у зв'язку з чим актуальним залишається допуск представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста у в'язниці ОРДЛО.

Як повідомляє прес-служба, учасниками наради було досягнуто домовленість розробити новий законопроект у цій сфері (звільнення ув'язнених, - ред.).

Також обговорювалося питання про необхідність розробити систему виплат особам, звільненим з полону.

Геращенко уточнила, що для прискорення правового врегулювання цього питання 2 березня 2018 року на засіданні Верховної Ради України було оголошено депутатський запит прем'єр-міністру України Гройсману. Однак станом на 17 квітня 2018 року це питання залишається без належного розгляду.

"Уряд має невідкладно врегулювати питання виплат особам, звільнених з полону", - зазначила вона.

Також Геращенко проінформувала, що за її ініціативою в співпраці з фахівцями Міжнародного Комітету Червоного Хреста був розроблений проект Закону "Про правовий статус осіб, зниклих без вести" (№5435 від 22.11.2016), який 18 січня 2018 року було прийнято в першому читанні.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, українська сторона в ході засідання тристоронньої контактної групи в Мінську в середу, 4 квітня, висловила позицію про готовність передати Російської Федерації (РФ) 23 ув'язнених росіян.