ua en ru

За пожежі на військових складах покарано більше 40 осіб, - Полторак

За пожежі на військових складах покарано більше 40 осіб, - Полторак Фото: Степан Полторак (nato.int)

Полторак розповів про наслідки пожеж на військових арсеналах

В останні роки за пожежі на військових складах в Україні понесли відповідальність понад 40 осіб. Про це в інтерв'ю BBC News Україна заявив міністр оборони Степан Полторак.

"По всіх подіях було покарано більше 40 осіб. 80% з них - це старші та вищі офіцери: генерали, полковники. Когось з генералів звільнили", - заявив Полторак.

За його словами, після пожежі в Калинівці Вінницької області всі склади, бази і арсенали перевели на посилену охорону, а також провели роботи з будівництва сховищ для боєприпасів.

"Щоб вирішити проблему, потрібно близько 10 млрд гривень. Напевно, таких грошей зараз немає. Але вже завершилося категорійне проектування всіх баз і арсеналів. З наступного тижня (23 квітня, - ред.) ми приступаємо до переговорів про початок будівництва на трьох основних базах підземних сховищ...Ця робота приоритетна, на підтримання живучості баз у цьому році передбачено 500 млн гривень", - зазначив Полторак.

Він також додав, що на сьогодні ще немає рішення суду щодо винних у пожежі на складах у Калинівці. У той же час після розслідування Міноборони до відповідальності притягнули більше 10 осіб.

Зазначимо, інцидент в Калинівці стався у вересні 2017 року. В результаті пожеж на складах почали розриватися боєприпаси, через що в радіусі 50 км закрили повітряний простір, а також змінили графік руху поїздів. Не менше двох осіб постраждали, із зони ураження евакуювали близько 24 тис. осіб.

До цього в березні 2017 року в Балаклії Харківської області на арсеналі боєприпасів також сталася пожежа і вибухи. Пожежу вдалося загасити за три доби, ще близько місяця сапери розчищали прилеглу територію. В результаті вибухів загинули дві жінки, також було відомо про п'ятьох постраждалих. На сьогодні правоохоронні органи не відзвітували про результати розслідування.

У жовтні 2015 року загорілися склади боєприпасів в Сватовому Луганської області. Внаслідок пожеж розривалися снаряди, в тому числі в межах міста, відомо про трьох загиблих військових і одну мирну жительку. Також в результаті НП були пошкоджені 59 багатоповерхових будинків, 581 приватний будинок і 21 об'єкт соціальної сфери. За даними Міноборони, причиною пожежі став пуск сигнальної ракети, яка потрапила на територію з-за меж складу.

Нагадаємо, раніше Полторак назвав можливу чисельність миротворчої місії на Донбасі.