ua en ru

Поява венчурних інвесторів в Україні полегшить доступ стартапів до західного капіталу, - ICU

Поява венчурних інвесторів в Україні полегшить доступ стартапів до західного капіталу, - ICU Фото: Роман Нікітов (з відкритих джерел)

Експерт ICU зазначив, що українським стартапам потрібні кошти на етапі розвитку

Поява венчурних інвесторів в Україні полегшить доступ стартапів до західного капіталу. Про це заявив директор підрозділу з венчурних інвестицій ICU Роман Нікітов в ході дискусії на Українському фінансовому форумі (UkrFinForum2018), організованому групою ICU, в Одесі.

За словами Нікітова, українські аутсорсингові і аутстаффінгові компанії завоювали репутацію в глобальній та технологічній економіці. Накопичений досвід деякі з них направляють у розвиток власних стартапів. Разом з тим, він вважає, що без місцевих венчурних інвесторів багатьом із них надто важко досягти успіху.

Як пояснив експерт, у середовищі українських компаній з IT-аутсорсингу стало з'являтися багато власних стартапів.

"Програмні інженери, виконували замовлення іноземних компаній, об'єдналися у аутсорсингові команди і почали пропонувати замовникам вже більш складні рішення. Сьогодні Україна - перша в Європі за кількістю розробників, а 13 українських IT-компанії входять в сотню світових постачальників послуг з аутсорсингу. За нашими підрахунками, в Україні працюють сотні тисяч інженерів, а річний обсяг експорту IT-послуг перевищив 3 млрд доларів. Найбільш амбітні й талановиті з них, накопичивши досвід роботи з великими західними корпораціями, на базі своїх команд почали створювати власні продукти - стартапи, які можуть змінити світ", - сказав Нікітов.

На його думку, шляхом надання послуг і залучення західного капіталу в стартапи та інноваційні бізнеси Україна інтегрується в західний світ швидше, ніж на державному рівні.

"Враховуючи всі нюанси радянського і пострадянського минулого, Україна в класичній економіці займає досить слабкі позиції зі своїм низьким ВВП і неефективним у багатьох сферах виробництвом. Але в новій економіці, де правлять Google, Facebook і Amazon, Україна має достатньо сильні професійні та репутаційні позиції. Українські фахівці отримали визнання в Кремнієвій долині. Вони англомовні, мобільні, не обмежені в доступі до інформації, мають добру репутацію і досвід роботи з найбільшими технологічними корпораціями за високим стандартам", - переконаний експерт.

Разом з тим, він зазначив, що українським стартапам потрібні кошти на етапі розвитку. У ICU переконані - локальні венчурні інвестори - важлива сходинка на шляху української стартапу до західного капіталу.

"Кошти на початковому етапі залучення (seed round) в Україні знайти можливо, але максимум, що тут можна залучити - це кілька мільйонів доларів, нехай навіть десятків, якщо пощастить. Все ж, локальний ресурс дуже обмежений у порівнянні з трильйонами доларів, теоретично доступними на західних ринках. Однак, щоб вийти на ці ринки, стартапу потрібно мати певний рівень розвитку та капіталізації, досягти якого без фінансування з боку місцевих венчурних інвесторів вкрай важко", - зазначив він.

Він також додав, що в умовах браку локальних венчурних капіталістів деякі стартапи все ж змогли досягти західних інвесторів. Але їх одиниці, а повинні бути сотні або тисячі. Експерт переконаний, що більшість "не доживає" до цього етапу тільки тому, що перші 50 тис. доларів, зібраних на seed round, закінчилися, а інших джерел фінансування не знайшлося.

"Наше завдання, як венчурних капіталістів - заповнити цю нішу. Ми бачимо в цьому класі активів великий потенціал і хочемо підтримати нове покоління українських інженерів і розробників. Об'єднавши зусилля, місцеві інвестори та інженери зможуть залучити значно більше коштів для розвитку стартапів в Сан-Франциско або будь-якій іншій точці світу", - заявив Нікітов.

Український фінансовий форум (UkrFinForum2018) проходить 20-21 вересня в Одесі. Близько чотирьохсот представників фінансового ринку, міжнародні та українські експерти, інвестори, представники влади та регуляторів обговорюють перспективи розвитку вітчизняної і світової економіки, хід реформ в Україні, створення умов для інвестування. Організатором форуму виступає інвестиційна група ICU.

Група ICU - незалежна фінансова група, що надає послуги з управління активами та приватним акціонерним капіталом. Група спеціалізується на ринках Центральної і Східної Європи.

Заснована в 2006 році фахівцями з ING, група ICU є лідером по управлінню активами в Україні. Під її управлінням знаходяться активи на суму понад 500 млн доларів.

Власником компанії є її топ-менеджмент. Керуючі партнери ICU - Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.