ua en ru

З'явилися подробиці угоди про нормалізацію відносин Ізраїлю і Туреччини

З'явилися подробиці угоди про нормалізацію відносин Ізраїлю і Туреччини Фото: прем'єри країн оприлюднили заяви за підсумком зустрічі

Сторони сподіваються, що нормалізація відносин піде на користь регіону

Ізраїль і Туреччина в понеділок, 27 червня, оприлюднили подробиці домовленостей щодо нормалізації відносин після 6 років розбрату між колишніми союзниками. З відповідними заявами у Римі та Анкарі виступили прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху та прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим, передає DW.

На думку ізраїльського прем’єра, угода принесе "стабільність" у регіон.

"Ми - дві потужні держави в регіоні, і розрив між нами не приносив користі взаємним інтересам", - наголосив Нетаньяху.

Його турецький колега Їлдирим також привітав угоду, наголосивши, що вона принесе користь "нашій нації та палестинцям".

Відповідно до угоди, Ізраїль виплатить загалом 20 мільйонів доларів США компенсацій рідним 10 загиблих у 2010 році турецьких активістів та дозволить доставляти гуманітарну допомогу в Сектор Гази через ізраїльський порт Ашдод. Анкара, своєю чергою, припинить кримінальне переслідування ізраїльських військових, які брали участь у штурмі судна "Маві Мармара".


Як відомо, відносини між країнами зіпсувалися після інциденту з "Флотилією свободи" в 2010 році, внаслідок якого загинуло 10 турецьких активістів на судні "Маві Мармара", що намагався доставити гумдопомогу в блокований Ізраїлем Сектор Гази.

Як повідомлялося, Ізраїль також сподівається, що Туреччина стане покупцем його газу, який добувається на шельфі Середземного моря. Утім, Їлдирим заявив, що пріоритетними в реалізації угоди між двома країнами будуть нормалізація політичних і дипломатичних відносини.

Очікується, що офіційно угода буде підписана у вівторок, 28 червня. Цього ж дня країни оголосять про призначення послів.

Домовленість вже привітали держсекретар США Джон Керрі та генсек ООН Пан Гі Мун.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ізраїль і Туреччина досягли угоди про нормалізацію відносин після затяжної дипломатичної кризи.