ua en ru

Підвищення цін на газ для промпідприємств запустить механізм інфляції усередині країни, - Н.Королевська

Підвищення цін на газ для промислових підприємств може привести до безповоротної втрати конкурентоспроможності української металургійної і хімічної продукції на зовнішньому ринку і запустить механізм інфляції усередині країни. Про це заявила глава Комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська.

За її словами, вітчизняна промисловість сьогодні веде жорстку конкурентну боротьбу на післякризовому світовому ринку, і часті зміни тарифів на газ негативно впливають на конкурентоспроможність продукції. «Підвищення цін на газ для промислових підприємств може привести до безповоротної втрати конкурентоспроможності української металургійної і хімічної продукції на зовнішньому ринку, - вважає Наталія Королевська.

За останні півтора місяці це вже друге підвищення тарифів на газ. «Спочатку був скасований Меморандум, що передбачає пільгові постачання газу промисловцям, що привело до зростання цін на 23%. Тепер рішенням НКРЕ тарифи піднімуться ще на 9,8%.Таким чином, уряд ради отримання чергового траншу від МВФ йде на шокову терапію в промисловості, піднімаючи за півтора місяці тарифи більш ніж на третину. І це в умовах нестабільності на зовнішніх експортних ринках», - заявила Наталя Королевська.

«Відомо, що частка експорту продукції вітчизняної металургійної і хімічної промисловості досягає 50% від загального об'єму експорту. Саме ці галузі приносять найбільшу кількість валюти в країну, - відзначила Н.Королевська. - Втрата конкурентоспроможності продукції металургів і хіміків на світовому ринку негативно позначиться на стабільності курсу гривні в Україні».

На думку глави Комітету Верховної Ради, негативний ефект від ухваленого рішення ринок відчує вже в середині жовтня. Крім падіння конкурентоспроможності вітчизняних експортерів, зростання тарифів запустить інфляційний механізм усередині країни, який приведе до зростання цін на практично всі групи товарів.

«Правильним рішенням уряду став би піврічний мораторій на підвищення тарифів на газ для промисловості відразу після скасування дії Меморандуму. Це дало б час оцінити перспективи відновлення світових ринків і позиції вітчизняної продукції на них. Промисловці дістануть можливість акліматизації в нових умовах, і зможуть прорахувати рентабельність роботи до кінця року», - відзначила Н.Королевська.