ua en ru

Підвищення ренти до 70% ставить "Укргазвидобування" на межу виживання, - голова правління

Підвищення ренти до 70% ставить "Укргазвидобування" на межу виживання, - голова правління

Підвищення рентної плати за користування надрами для ПАТ "Укргазвидобування" з 20 до 70 відсотків ставить компанію на межу виживання. Про це повідомив голова правління ПАТ "Укргазвидобування" Сергій Костюк, передає прес-служба компанії.

За словами Костюка, підвищення рентних платежів до 70%, а за фактом до 72 з урахуванням газу на технологічні потреби, повністю нівелює можливість нарощувати видобуток навіть при ціні в 1 590 тис. грн. куб. м газу.

"Теоретично можливий прибуток від ціни на природний газ в 1590 грн становить 1,8 млрд грн. А для збереження видобутку на рівні 2014 року потрібно капітальних вкладень на суму 8,5 млрд грн при курсі 17 грн за долар. Валютна складова видобутку складає 43%, а МТР взагалі 70%",- зазначив він.

В "Укргазвидобуванні" також зазначають, що в разі несвоєчасного розрахунку Наку за поставлений газ, а на сьогодні заборгованість за декілька місяців, то пені і штрафи за несвоєчасно сплачені податки будуть вимірюватися сотнями мільйонів гривень.

"До підвищення ренти, компанія платила в місяць за 250 млн грн податків, то зараз доведеться платити близько 1 млрд грн. Таких вільних грошей ми не маємо, а "Нафтогаз" затримує платежі. Це автоматично призведе до штрафів у розмірі 10%. По 100 мл щомісяця доведеться платити за несвоєчасно сплачені податки", - зазначив голова правління "Укргазвидобування".

Нагадаємо, "Укргазвидобування" прогнозує в 2015 р. зниження видобутку газу на 600 млн куб. м.