ua en ru

Підвищення розміру мінімального регулятивного капіталу до 120 млн грн призведе до нової хвилі банківської та поглибленню економічної криз, - АУБ

Асоціація українських банків вважає, що прийнята правлінням НБУ Постанова №273 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» ставить у нерівні конкурентні умови сегмент середніх та малих банків, чим може бути спричинена чергова хвиля недовіри до банківської системи. Про це йдеться у листах президента АУБ Олександра Сугоняка до голови НБУ Володимира Стельмаха та голови ради НБУ Петра Порошенка, «наслідком цього не може не стати нова хвиля банківської та поглиблення економічної криз».

Відповідно до цієї Постанови підвищені до 120 млн грн вимоги до мінімального регулятивного капіталу, до 120-240 млн грн - ліцензійні вимоги для капіталу банків для здійснення окремих операцій, та встановлено строк для нарощення капіталу до 1 грудня 2012 року. Найбільше занепокоєння банківської спільноти викликає п.6 Постанови, яким банкам, які не мають регулятивного капіталу у сумі 120 млн грн, з 16 липня 2010 р. фактично забороняється прийняття нових депозитних вкладів від фізичних осіб. Це світова новація у банківському регулюванні: під час економічної, інвестиційної, бюджетної кризи запроваджувати «депозитну стелю», а отже обмежити доступ банків до ресурсів.

В АУБ наголошують на невідповідності Міжнародним стандартам банківського регулювання адміністративного підходу у встановленні вимог з нарощення банками капіталу, який застосовується НБУ. За словами Олександра Сугоняка, «у всьому світі рівень капіталізації банку вимірюється через достатність його капіталу для покриття ризиків від банківської діяльності, тобто через дотримання нормативу адекватності капіталу. Мінімальні ж вимоги для отримання дозволу на банківську діяльність, встановлені Європейською банківською директивою №2006/48/ЕС, складають 5 млн євро, що очевидно менше, ніж 120 млн грн».

За даними АУБ, ця заборона на ресурси стосується близько 50 банків (або майже 30% діючих банків), які станом на 1 липня 2010 р. не мали капіталу у встановленому НБУ розмірі. А у цілому Постанова ускладнює діяльність понад 80 банкам.

Як наголошується в листах президента АУБ до голови НБУ та голови ради НБУ, «такі вимоги є порушенням концептуального принципу ринкової економіки - забезпечення умов рівної конкуренції для усіх учасників ринку. Наслідком їх стане витіснення малих та середніх банків з ринку депозитів фізичних осіб, що обмежить їх доступ до ресурсів». В АУБ звертають увагу на те, що з одного боку держава наголошує на необхідності розвитку малого та середнього бізнесу, а з іншого - Нацбанк усіма силами стримує розвиток малих та середніх банків. «Зрозуміло, що обмеження у ресурсній базі призведе до фактичного введення «кредитної стелі» на період до нарощення регулятивного капіталу до необхідного розміру. І це при тому, що саме малі та середні банки показували приріст кредитування протягом минулого кризового року на відміну від тенденції, що склалася у цілому по системі. Тобто саме ці банки продовжували кредитну підтримку української економіки», - зазначає О.Сугоняко.

В АУБ також наголошують, що вимоги щодо наявності у банку для залучення депозитів фізичних осіб регулятивного капіталу у сумі 120 млн грн суперечать чинному законодавству України, оскільки відповідно до закону «Про банки і банківську діяльність» залучення вкладів фізичних осіб здійснюється на підставі банківських ліцензій. Жодних спеціальних вимог для здійснення цих операцій чинне банківське законодавство не передбачає.

Фахівці АУБ застерігають, що введення в дію згаданої Постанови не може не простимулювати відтік депозитних вкладів фізичних осіб з банків. «Очевидною реакцією населення на призупинення залучення вкладів третиною банків стане посилення недовіри до усієї банківської системи», - пояснюють в Асоціації українських банків.

Також в АУБ наголошують, що в більшості країн вимоги регуляторів щодо нарощення капіталу висуваються за результатами стрес-тестингу банків, тобто для покриття наявних збитків.

Враховуючи негативний вплив зазначеної Постанови на стабільність банківської системи, а також те, що Нацбанком не було проведено попереднє обговорення проекту цього нормативного акту, АУБ звернулась до керівництва НБУ з проханням скасувати Постанову № 273 та провести її широке обговорення з банківською системою, інвесторами та клієнтами банків.