ua en ru

Підвищення плати за надрокористування лобіювали трейдери-імпортери, - джерело

Істотне підвищення плати за користування надрами в 2015 р. стало результатом лобізму з боку осіб, близьких до крупних трейдерів-імпортерів, які зможуть таким чином підпорядкувати собі український ринок. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Горючі сльози. Чому і для кого дорожчає пальне в Україні".

"В стінах уряду не під диктофон кажуть, що ця обмовка стала результатом лобізму з боку осіб, близьких до крупних трейдерівм-імпортерів", - зазначає автор статті.

Як повідомлялося, Верховна Рада в рамках урядових антикризових пропозицій влітку 2014 р. істотно підвищила рентні ставки на вуглеводні на період до кінця року, проте в рамках прийняття держбюджету-2015 вони були продовжені на поточний рік.

Зокрема, для нафти і конденсату вони складуть 45% при глибині видобутку до 5 км і 21% - понад 5 км, для природного газу для потреб населення - відповідно 55% і 28%. Для договорів про спільну діяльність незалежно від глибини, передбачено поетапне підвищення ставки: перший квартал 2015 року - 60%, другій - 65% і з третього кварталу - 70%.