ua en ru

Потік туристів до Криму за 7 місяців 2013 р. збільшився на 1,1% - до 3,4 млн осіб

Крим станом на 1 серпня 2013 р. відвідало 3 млн 400 тис. туристів, що на 1,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це Курортно-інформаційному центру повідомив заступник голови Ради міністрів АРК Георгій Псарьов.

Віце-прем'єр зазначив, що на ці цифри важливо дивитися через призму різних туристичних сезонів, які вже пройшли в Криму. "Ми виділяємо п'ять таких сезонів. Перший сезон - це зима. Він у себе включає січень і лютий. У зимовому сезоні Крим відвідало 100 тис. туристів, що на 20% більше, ніж торік. При цьому слід врахувати, що перші тижні року відзначався спад турпотоку, оскільки не було традиційних новорічних свят, канікул", - заявив він.

За словами заступника голови Радміну, другий сезон - це весна. Триває він з 1 березня по 27 квітня. За ці два місяці до Криму приїхало 255 тис. туристів, що на 18% більше показника 2012 року.

"Важливо, що у весняний та зимовий сезони зростання туристів стався саме в санаторно-курортному секторі, тобто там, де люди приїжджали в санаторії з оздоровчими цілями», - підкреслив Георгій Псарьов.

Також віце-прем'єр розповів, що на травневі свята, які вважаються третім сезоном і тривають з 28 квітня по 12 травня, Крим прийняв 177 тис. туристів, що на 30% більше, ніж у 2012 році.

За словами Георгія Псарьова, четвертий сезон - це "легке літо", яке триває з середини травня до кінця червня, тобто час до старту високого сезону. У цей період півострів відвідало 1,27 млн ​​туристів. Ця цифра практично ідентична аналогічного періоду минулого року.

"Високий сезон" в Криму - це липень і серпень. "За липень Крим прийняв 1,597 млн туристів, що на 4,5% менше ніж минулого року", - розповів Георгій Псарьов.

У свою чергу міністр курортів і туризму АРК Олександр Лієв зазначив, що міністерство у своїй роботі завжди робило акцент на розширення рамок курортного сезону і на просування Криму, як здравниці в періоди зимового, весняного, травневого сезонів, а також "легкого літа".

"Ми вивірено і осмислено не зосереджували наші маркетингові зусилля на просуванні високого сезону, що, напевно, абсолютно логічно", - сказав Олександр Лієв.

Крім того, він відзначив певні зміни в географії туристичного потоку.

"Ми бачимо спад кількості українських туристів", - сказав глава курортного відомства. І додав: "Українські туристи все одно переважають у структурі потоку і займають більше 70% від загальної кількості туристів. Є зростання з інших напрямків. Громадян Росії приїхало до Криму на 18% більше, ніж торік. Ми пов'язуємо це з відкриттям в Росії курортно-туристичних офісів, які демонструють збільшення продажів", - заявив Лієв.

Крім того, за даними Олександра Лієва, турпотік з Туреччини до Криму збільшився на 37%. Глава курортного відомства пов'язує це з скасуванням віз, а також з великою маркетинговою роботою, яка проводилася в напрямку Туреччини. На 37% більше, ніж минулого року, прибуло туристів з Азербайджану.

"Це пов'язано з відновленням рейсу Азербайджанських авіаліній з Баку в Сімферополь, а також відкриттям там Курортно-туристичного офісу", - стверджує глава курортного відомства.

Зростання білоруських туристів склало 32%. На думку міністра, Білорусь не тільки повністю відновилася після кризового періоду минулого і позаминулого років, а вже й перевалила за кількість туристів у передкризовий період. Громадяни Білорусі подорожують до Криму автотранспортом і за допомогою не так давно відновленого рейсу компанії "Бєлавіа".

Разом з тим зростання турпотоку з Латвії спостерігається на рівні 5% завдяки відкритому в Ризі Курортно-туристичному офісу.

Зміни географії туристів найбільш сильно відчули санаторії, де найбільш відчутний спад українських туристів і збільшення громадян з Росії, Азербайджану та Білорусі. Про це інформують санаторії Сак, Ялти та Євпаторії.

У регіонах сезон проходить по-різному. У Ялті, Алушті та Саках зростання турпотоку склало 8%. Так, в Ялті в 2012 р. було порядку 1,180 млн осіб, а цього року - близько 1,275 млн. У 2012 р. Алушта прийняла 520 тис. відпочиваючих, в цьому - 560 тис. Зростання також зафіксоване в Ленінському районі та Керчі - по 15% і 7% відповідно. Найбільше зростання туристичного потоку в цьому році показав Бахчисарайський район. Якщо в 2012 році він прийняв 100 тис. осіб, то в цьому - 126 тис. Приріст склав 26%.

Спад зафіксовано в Євпаторії і Судаку - по 10%, Феодосії - 15%, Сімферопольському районі -16%. Торік на цей період Євпаторія прийняла 615 тис. осіб, а зараз - 550 тис. Феодосія в 2012 році прийняла 260 тис. осіб, а зараз - 220 тис.

Кількість туристів у інших курортних регіонах залишилося практично на рівні минулого року.

За даними Республіканського комітету АРК з транспорту і зв'язку, залізничним транспортом цього року до Криму прибуло на 1,5% більше пасажирів, ніж минулого, морським транспортом - на 20%, авіаційним - на 15,4%. У цілому, в порівнянні з минулим роком, зростання кількості перевезених пасажирів спостерігається всіма видами транспорту Криму.