ua en ru

Втрати JPMorgan Chase від покупки банку Bear Stearns в 2008 р. склали від 5 млрд до 10 млрд дол

Глава банку JPMorgan Chase Джеймі Даймон оцінив втрати від покупки банку Bear Stearns в суму від 5 млрд до 10 млрд дол. Ще 1 млрд дол. може знадобитися JPMorgan Chase для відповідності новим міжнародним стандартам, включаючи норми Basel III, передає Reuters.

"Я вважаю, що ми втратили від 5 млрд до 10 млрд дол. у зв'язку з придбанням Bear Stearns. І так, я думаю, що це було несправедливо", - сказав Даймон на зустрічі з неурядовою організацією "Рада з міжнародних відносин". За словами Даймона, на початку 2008 р. він "зробив федеральному уряду ласку", коли купив Bear Stearns.

Негативні коментарі глави JPMorgan Сhase були викликані позовом генерального прокурора штату Нью-Йорк до JPMorgan Chase у справі про обман інвесторів з боку Bear Stearns до злиття з JPMorgan.

"Я твердо впевнений у тому, що уряд повинен двічі подумати, перед тим як карати бізнес кожен раз, коли обставини складаються несприятливим чином", - зазначив Даймон.

При цьому глава JPMorgan Chase визнав свою особисту відповідальність за втрату банком 5,8 млрд дол. на операціях з хеджингових фондами. За словами Даймона, це була "дуже дурна помилка".

Нагадаємо, що на початку жовтня 2012 р. прокуратура американського штату Нью-Йорк подала позов проти банку JPMorgan Chase за звинуваченням у фінансових махінаціях і обмані інвесторів на суму 22,5 млрд дол. За версією прокуратури, інвестиційний банк Bear Stearns, куплений JPMorgan Chase в 2008 р., протягом двох років (з 2005 по 2007 р.) продавав клієнтам цінні папери під заставу іпотечних кредитів з високою ймовірністю дефолту, повідомляючи їм невірні дані про позики. Керівництво банку, будучи обізнаним про дану практику, не стало припиняти її, стверджує прокуратура. Втрати клієнтів банку склали 22,5 млрд дол., які, на думку прокуратури, повинен повернути банк JPMorgan Chase, який є власником банку. Керівництво JPMorgan Chase повідомило, що банк буде оскаржувати позов, так як в період з 2005 по 2007 р. він не був власником Bear Stearns.

Читайте також: JP Morgan Chase може втратити 22,5 млрд дол у зв'язку із звинуваченнями в обмані інвесторів