ua en ru

Поставки палива Westinghouse на Запорізьку АЕС почнуться на початку 2012 р

НАЕК "Енергоатом" почне постачання палива Westinghouse на Запорізьку АЕС на початку 2012 р. Про це виданню "Комерсант-Україна" заявила представник компанії в Україні Світлана Меркулова.
При цьому джерело видання в "Енергоатомі" повідомив, що постачання можуть початися вже з кінця 2011 р. За інформацією джерела, на п'ятий енергоблок Запорізької АЕС і на другий блок Южно-Української АЕС надійде по 42 касети Westinghouse.
Відзначимо, в даний момент на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС експлуатується 84 касети Westinghouse.
Як повідомили в прес-службі "Енергоатома", 16 червня представники держпідприємства і Westinghouse домовилися розширити дослідну експлуатацію паливних зборок ТВЗ-W на Запорізькій АЕС. Зараз проводиться робота по отриманню обгрунтувань та дозволів на використання палива ТВС-W. Буде також проведено адаптація станційного обладнання до прийому та поводження з паливом компанії Westinghouse.
За рахунок поставок американського палива України розраховує створити конкурентне середовище на своєму ринку, відзначив джерело. До цього часу основним постачальником палива для українських АЕС був російський ТВЕЛ.
"Компанії будуть прагнути розширювати свою частку на ринку, у тому числі за рахунок комерційних переваг", - пояснило джерело. - "ТВЕЛ ж ми підстьобнули до вдосконалення палива, підвищення його технічних характеристик і споживчих властивостей".
За оцінками Міністерства енергетики та вугільної промисловості, у рік України закуповує ядерного палива на загальну суму близько 300 млн дол
У ТВЕЛ заявили, що вже запропонували "Енергоатому" модифіковане паливо, яке показало хороші результати при випробуваннях на російських станціях.
"Виробництво ТВЗ для реакторів ВВЕР - це традиційний для нас продукт, в який ми постійно інвестуємо і активно розвиваємо. Тому викликає сумнів, що за показниками якості або економіки інші збірки можуть перевершувати наші", - заявили виданню в прес-службі компанії.
У Міненерго підтверджують, що ТВЕЛ давно запропонував новий вид палива, при експлуатації якого реактор працює довше, виробляє більше енергії і дозволяє більш точно і плавно регулювати режими роботи. Гендиректор дослідного центру "Укратомбудконсалтинг" Володимир Казашин зазначив, що, наприклад, з 36 касет нового палива ТВЕЛ можна потенційно отримати стільки ж енергії, скільки раніше з 45. При цьому російське паливо надає менше навантаження на корпус реактора, що актуально для України, де частина енергоблоків уже переступила 20-річний рубіж експлуатації.
"Але" Енергоатом "вже рік зволікає з рішенням про його покупку під самими різними приводами", - заявило джерело видання в міністерстві. На його думку, це пов'язано з несумісністю палива двох постачальників: касети Westinghouse не зможуть витримати підвищених навантажень при роботі з паливом ТВЕЛ. У прес-службі "Енергоатому" ці заяви коментувати відмовилися.
Україні варто було б визначитися з тим, хто поставляє їй ядерне паливо, каже член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудими.
"Якби з'явилася визначеність з постачальником, українські енергоблоки давно були б переведені на новий тип палива, що давало б додатковий економічний ефект", - підкреслив Гудима.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський нагадав, що раніше аналогічний вибір була змушена зробити Чехія. "Там відмовилися від палива Westinghouse після інциденту з ним на АЕС Temelin. Тоді зборки цієї компанії були вивантажені, і Чехія перейшла на купівлю у ТВЕЛ", - зазначив Пашинський.