ua en ru

Поставки нафти в I кварталі 2012 р. вперше з 2009 р. перевищили світовий попит, - МЕА

Поставки нафти на світовий ринок вперше з 2009 року перевищили попит, констатує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Профіцит сировини був забезпечений зростанням видобутку в країнах ОПЕК, передусім у Саудівській Аравії та Іраку. В результаті нафтові ціни відійшли від рекордних березневих відміток. Проте, перспектива введення ембарго на іранську нафту поки підтримує котирування на високому рівні, пише видання "Комерсант".

Поставки нафти в першому кварталі 2012 р. значно перевищували обсяг фізичного попиту, зазначають в МЕА. За даними агентства, держави, що входять до Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК), в березні наростили видобуток до 31,4 млн барелів на день. За даними самої ОПЕК, в середньому за квартал видобуток нафти членами картелю виросла до 31,1 млн барелів на день (на 1,3 млн барелів на день в порівнянні з рівнем четвертого кварталу 2011 р.). Видобуток країн, що не входять в ОПЕК, виріс в той же період на 0,4 млн барелів на день - до 52,8 млн (за даними МЕА, 53,2 млн). Враховуючи зростання попиту на 0,1 млн барелів на день, загальний добовий профіцит сировини склав 1,5 млн барелів - головним чином за рахунок зростання видобутку ОПЕК і слабкого сезонного попиту. За даними МЕА, запаси нафти на складах по всьому світу зросли в першому кварталі на 1,2 млн барелів на день.

Це зростання мало би значно натиснути на нафтові ціни, однак до останнього часу вони перебували на досить високому рівні - в діапазоні 122-125 дол за барель Brent. Неясність ситуації навколо Ірану змушувала учасників ринку закладати ці ризики в ціну сировини. Нижче 120 дол за барель нафта опустилася лише на початку квітня - після заяв Тегерана про намір відновити переговори щодо ядерної програми. Експерти МЕА вважають, що фактор профіциту сировини ще не встиг повністю відбитися на цінах: "зайві" обсяги поки в основному знаходяться на складах.

Тим не менш, розроблене країнами Заходу ембарго на покупку іранської нафти (набере чинності з 1 липня) зберігає невизначеність навколо літніх поставок. За розрахунками МЕА, ембарго означає випадання зі світового балансу близько 1 млн барелів нафти в день. Іран в останні місяці послідовно скорочує видобуток, оскільки багато країн, які приєдналися до ембарго, відмовляються від іранської нафти раніше терміну. За даними ОПЕК, у першому кварталі Тегеран видобував в середньому 3,407 млн барелів нафти в день, що на 156 тис. барелів нижче рівня четвертого кварталу 2011 року.

Слабкий ріст світової економіки не забезпечує збільшення фізичного попиту на нафту. МЕА як і раніше очікує, що він виросте на 0,8 млн, до 89,9 млн барелів на день. Зростання видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, очікується на рівні 0,7 млн ​​барелів на день, тобто від ОПЕК буде потрібно збільшення видобутку, хоча МЕА і чекає її скорочення у порівнянні з першим кварталом - до 30,1 млн барелів на день в середньому в 2012 р.

Промислові запаси нафти в країнах ОЕСР у першому кварталі виросли на 0,55 млн барелів на день і становили на кінець березня 2,65 млрд барелів. При цьому, за даними МЕА, в лютому рівень запасів усе ще розташовувався нижче п'ятирічної середньої. Нафтові резерви країн ОЕСР дещо збідніли в останні два роки, коли обсяг поставок хронічно відставав від попиту. Фактор поповнення резервів буде згладжувати ефект від можливого подальшого профіциту сировини на світовому ринку.