ua en ru

Поставка другого "Містраля" буде залежати від позиції РФ в українській кризі, - Олланд

Поставки вертольотоносців "Містраль" у Росію будуть залежати від її подальшої позиції в українській кризі.

Поставки вертольотоносців "Містраль" у Росію будуть залежати від її подальшої позиції в українській кризі. Про це заявив президент Франції Франсуа Олланд на зустрічі з журналістами, передає Reuters.

За його словами, постачання першого корабля, як і було заплановано, буде закінчена.

"На даний момент санкції дозволяють здійснити поставку. Ніщо не заважає це зробити", - сказав Олланд.

Друга частина буде залежати від розвитку українського кризи і рішень Росії.

"Чи означає це, що інша частина контракту - другий "Містраль" - також буде поставлено? Це буде залежати від позиції Росії", - додав французький Президент.

В понеділок, 21 липня, британський прем'єр-міністр Девід Кемерон скептично відгукнувся про плани Франції поставити в Росію вертольотоносці "Містраль". Він заявив, що для Великобританії така угода б немислима після того, як на території Донецької області був збитий малайзійський "Боїнг".

"Ми повинні чинити тиск на всіх наших партнерів, кажучи їм, що ми не можемо як зазвичай продовжувати бізнес з країною, яка веде себе таким чином", - підкреслив Кемерон.

Питання про постачання вертольотоносців гостро постало в березні 2014 р., після приєднання Криму до Росії. Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус пригрозив Росії "військовою відповіддю" на рішення Президента Володимира Путіна у Криму.

Пізніше глава французького зовнішньополітичного відомства уточнив, що мова йде не про скасування, а припинення постачань.
"З одного боку, ми не можемо планувати постійні поставки озброєння, враховуючи, як Росія зараз позиціонує себе. З іншого - ми зацікавлені в збереженні робочих місць та економіки", - заявив Фабіус.

Якщо операція з поставки "Містралів" буде зірвана, російська сторона вимагатиме від Франції відшкодувати всі втрати, відповіла Москва.

Тиск США відносно Франції з метою змусити відмовитися від контракту з "Мистралям" Путін назвав шантажем.

"Те, що зараз роблять з французькими банками, нічого, крім внутрішнього обурення, я думаю, в Європі в цілому, так і у нас теж не викликає. Ми знаємо про тиск, що наші американські партнери роблять на Францію з метою не постачати "Містралю" в Росію. Ми знаємо навіть про те, що натякали на те, що якщо французи не поставлять "Містралю", з банків потихеньку знімуть санкції, у всякому разі, їх сильно мінімізують. Що це таке, якщо не шантаж?" - задався питанням російський Президент.

У червні 2014р. Олланд заявляв, що Франція поки що не бачить підстав не поставляти Росії "Містралю". Винятком може стати лише ситуація, якщо проти Росії будуть введені загальноєвропейські економічні санкції, зазначив глава Франції.

Франція будує для Росії два десантно-вертолітних корабля класу "Містраль". Контракт був підписаний 17 червня 2011р. в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму. Сума угоди становить трохи більше 1,1 млрд євро. Вартість безпосередньо будівництва двох вертольотоносців - 980 млн євро, інші витрати припускають адаптацію технічної документації.

Перший з кораблів - "Владивосток" - повинен бути поставлений в Росії в кінці 2014 р. Другий - "Севастополь", названий на честь стратегічно важливою для Росії гавані Чорноморського флоту, зійде зі стапелів до кінця 2016 р. Випробування "Владивосток", спущеного на воду 5 березня 2014 р. на верфі Сен-Назер, зайняли три дні. У них взяв участь російський екіпаж, що проходить навчання у Франції.

Контракт на поставку двох кораблів став першим договором про закупівлю військової техніки на Заході з часів розпаду СРСР. У Франції було створено близько 1 тис. робочих місць.