ua en ru

Постанова уряду про погодинну оплату праці знизить рівень захищеності працівників, - НФПУ.

Постанова уряду про погодинну оплату праці знизить рівень захищеності працівників та звузить їхні законні права у сфері трудових відносин. Про це заявив голова Національного форуму профспілок України (НФПУ) Мирослав Якибчук.

«Постанова (уряду) дозволяє роботодавцям ухилятися від підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму, що передбачається держбюджетом-2010. Тим самим уряд та влада нівелюють власні рішення щодо підвищення соціальних стандартів», - підкреслив М.Якибчук.

Він впевнений, що запровадження погодинної плати праці дасть роботодавцям можливість довільно скорочувати кількість робочих годин, залишаючи робітникові обсяг робіт, розрахований на восьмигодинний або більш тривалий робочий день. «Таким чином, фактична зарплата зменшуватиметься, а норма експлуатації працівників збільшуватиметься», - сказав голова НФПУ.

М.Якибчук підкреслив, що урядова постанова - це прямий шлях до значного збільшення прихованого безробіття. «Адже у випадку запровадження погодинної оплати достатньо буде найняти працівника на одну годину і він буде вважатися зайнятим, а не безробітним. Безробіття, як і раніше, буде існувати і навіть збільшиться, однак офіційно воно не визнаватиметься. Наслідками такої політики стануть скорочення податкових платежів та відрахувань до Пенсійного і страхових фондів», - резюмував голова НФПУ.