ua en ru

Постанова НБУ приведе до зменшення прибутковості банків - УКБС.

Експерти Асоціації "Український кредитно-банківський союз" вважають що в зв'язку з прийняттям змін до інструкції "Про порядок діяльності банківських установ в Україні", затверджених постановою НБУ № 541 від 10.09.2009 у фінансових установ виникла низка проблемних питань. Про це йдеться в заяві УКБС, розповсюдженій прес-службою асоціації.

"Документ змінює порядок розрахунку нормативу ліквідності Н4 шляхом виключення міжбанківських кредитів овернайт зі складу високоліквідних активів. Такі дії експерти УКБС вважають недоцільними, оскільки норматив Н4 встановлює мінімально необхідний обсяг високоліквідних активів для забезпечення виконання поточних зобов'язань упродовж одного дня. Враховуючи той факт, що кредити овернайт надаються на один день з терміном погашення наступного робочого дня, новий алгоритм розрахунку нормативу Н4 зменшить доходність банку.

Крім того новий алгоритм розрахунку нормативу Н4 буде побічно покращувати стан ліквідності тим банкам, які залучають міжбанківські депозити овернайт, порівняно з банками, які розміщують вільні кошти у вигляді міжбанківських кредитів овернайт. Тобто, в даному випадку, банки-позичальники будуть мати більш високу здатність забезпечити своєчасне виконання своїх грошових зобов'язань, ніж банки-кредитори.

Відтак, для врегулювання питання з метою недопущення спотворення логіки та економічної суті розрахунку високоліквідних активів, закладеної в норматив миттєвої ліквідності, УКБС пропонує внести зміни до порядку розрахунку нормативу миттєвої ліквідності (Н4). Зокрема, включити до розрахунку високоліквідних активів активне сальдо розміщених і залучених коштів за кредитами (депозитами) овернайт, а до розрахунку поточних зобов'язань - пасивне сальдо", - зазначається в заяві.