ua en ru

Посол Киргизії у Південній Кореї після звільнення попросив політпритулок

Посол Киргизії у Південній Кореї після звільнення попросив політпритулок Фото: Киличбек Султан (azattyk.org)

Дипломат відзначає, що повністю розчарований у нинішньої влади країни

Посол у Південній Кореї Киличбек Султан після звільнення з посади попросив політичний притулок в одній із західних країн. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на видання 24.kg.

Так, президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков підписав указ про зняття Султана з посади посла в Південній Кореї.

Сам же звільнений посол оголосив про те, що більше не повернеться до Киргизії, оскільки запросив політичний притулок в одній із західних країн. До влади якої саме країни звернувся дипломат, невідомо.

"Я не повернуся в Киргизстан... Я повністю розчарований у нинішній владі. У мене немає більше ні краплі довіри ні до влади, ні до президента, і я не визнаю таку владу в Киргизстані. Якщо після мого неодноразового звернення до глави держави, керівника апарату президента Радбез, що не поговоривши зі мною, приймає рішення, обмовити мене, то я не можу шукати справедливість в особі нинішньої влади", - зазначив дипломат.

Відзначимо, в кінці вересня посол розповів журналістам про порушення, які здійснювали співробітники посольства Киргизії у Малайзії у 2015-2016 роках (у ці роки Султан очолював там дипмісію країни). У відповідь на це МЗС Киргизії заявило про те, що має відомості про порушення послом норм дипломатичної поведінки. Радбез республіки в ході розслідування виявив витік службових документів і порушення у кадровій політиці МЗС.

Крім того, в п'ятницю у відставку пішов глава МЗС Киргизії Ерлан Абдилдаев, його відставки вимагав Султан.

Нагадаємо, в квітні президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков підписав указ про відставку уряду республіки.

Як писало РБК-Україна, цьому рішенню передувало голосування парламенту Киргизії за висловлення вотуму недовіри уряду, який звинувачували в невиконанні урядових програм, укладанні невигідних для країни угод, невиконанні бюджету і т.д.

За відставку уряду проголосували 102 киргизьких депутата.