ua en ru

Посол Болгарії заявив, що український закон про освіту дає нові можливості

Посол Болгарії заявив, що український закон про освіту дає нові можливості Фото: прапор Болгарії (flickr.com/klearchos)

МОН проведе консультації з представниками меншини від різних регіонів України

Закон України "Про освіту" дає можливість дітям нацменшин добре вивчити як українську, так і болгарську мову. Про це у вівторок, 3 жовтня, заявив надзвичайний і повноважний посол Болгарії в Україні Красимір Мінчев під час зустрічі з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, передає МОН.

"Враховуючи нові можливості, які відкриває реформа, ми хотіли б, щоб у школах нацменшин діти в результаті отримували гідні знання обох мов. Це і питання обсягу вивчення мови, і питання якості вчителів, і питання підходів і методів викладання, і питання підручників", - підкреслив він.

У свою чергу, Лілія Гриневич зазначила, що міністерство було і залишається відкритим для співпраці.

"Обсяг вивчення рідної мови, а також перелік предметів, які будуть вивчатися цією мовою, буде визначатися індивідуально для кожної нацменшини. Ці речі затверджуються на рівні постанови Кабміну. До цього ми повинні разом попрацювати і прийти до загального розуміння", - сказала вона.

Гриневич також запропонувала створити спільну робочу групу, яка буде працювати комплексно над навчальним планом для болгарської меншини над створенням підручників та питанням підвищення кваліфікації вчителів.

"Якщо ми будемо робити це разом з вашими експертами, можна за значно коротший час прийти до спільного плану дій та напрацювань, які допоможуть комплексно поліпшити якість навчання в українських школах з болгарською мовою навчання", - запропонувала міністр.

Крім цього, сторони погодилися провести консультації з представниками меншини від різних регіонів України. Зокрема, Мінчев запросив Гриневич відвідати круглий стіл за участю всіх громад, який відбудеться 11 жовтня.

Нагадаємо, Угорщина наполягає на зміні українського закону про освіту.