ua en ru

Посли G7 закликають скасувати е-декларування для активістів

Посли G7 закликають скасувати е-декларування для активістів

Депутатів прийняти рішення про подання е-декларацій антикорупційними активістами

Посли країн "Великої сімки" (G7) закликають Верховну Раду скасувати вимоги про подання електронних декларацій антикорупційними активістами та міжнародними членами наглядових рад українських державних компаній. Про це йдеться в розміщеному на Twitter спільній заяві послів.

Зокрема, посли закликали народних депутатів, на наступному засіданні Верховної Ради, прийняти рішення щодо рекомендації Венеціанської комісії про подання електронних декларацій антикорупційними активістами.

"Ми закликаємо народних депутатів знайти законодавче рішення в ході найближчого засідання, яке скасовує ці вимоги у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії, або відкладає їх дію", - йдеться в заяві.

Крім того, посли закликають Раду забезпечити тимчасове положення про звільнення від відповідальності осіб, які не подадуть декларацію у встановлений термін.

"Поточні вимоги про електронне декларування не відповідають міжнародним зобов'язанням України і кращим міжнародним практикам. Вони перешкоджають залученню і збереженню кваліфікованих міжнародних членів наглядових рад державних компаній, що необхідно для поліпшення корпоративного управління в Україні і поліпшення економічного зростання", - йдеться в заяві.

Також у повідомленні зазначається, що система декларування призначена для забезпечення підзвітності осіб, наділених державними повноваженнями, а не для створення зайвого навантаження і тиску на громадянське суспільство.

"Поточні вимоги істотно ускладнить боротьбу з корупцією в Україні", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, на наступному тижні Верховна рада (ВР) України у вівторок, 3 квітня, розгляне питання про скасування е-декларування для громадських активістів. Про це повідомив голова парламенту Андрій Парубій. "На нараді голів фракцій і груп висловив ініціативу про розгляд першим питанням порядку денного парламенту у вівторок сесійного тижня питання про декриміналізацію статті про неподання громадськими активістами е-декларацій та скасування е-декларування для активістів", - зазначив Парубій.