ua en ru

Після закриття бази в Манасі США перенесуть транзитний центр в Румунію

США залишать транзитний центр в Манасі, розташований неподалік від Бішкека, 11 липня 2014 р., коли закінчується термін оренди, погоджений з урядом Киргизії, повідомляє ліванський телеканал Al Manar. Протягом останніх шести місяців військової операції в Афганістані, майбутніх після закриття транзитного центру в Манасі, американський військовий персонал і вантажі будуть направлятися до Афганістану і назад за допомогою повітряного шляху через Румунію, повідомив Пентагон 18 жовтня 2013 р.

Нагадаємо, Верховна рада Киргизії в червні 2013 р. проголосував проти продовження терміну оренди Сполученими Штатами бази в Манасі до кінця афганської операції.

Таким чином, тепер США будуть використовувати замість Манаса базу військово-повітряних сил імені Михайла Когелнічану, розташовану на узбережжі Чорного моря, також відому як "Передова позиція МК". На базі можуть перебувати одночасно до 1 тис. 350 співробітників Збройних сил США, в даний момент базу обслуговують п'ятеро військовослужбовців і 20 контрактних працівників, згідно з даними Пентагону.

Румунська сторона, однак, не дала згоди на здійснення польотів з дозаправкою паливом у повітрі, які зараз здійснюються з Манаса. Ці операції, як уточнили представники міноборони США, будуть здійснюватися з бази в Південно-Східній Азії.

Хоча румунська база знаходиться більш ніж в три рази далі від Афганістану, ніж Манас, в американському військовому відомстві повідомили, що з точки зору логістики ситуація залишається незмінною, і що додатковим плюсом "Передовій позиції МК" є близькість до чорноморського узбережжя.

Нагадаємо, угода з Румунією було досягнуто 18 жовтня 2013 р. в будівлі Пентагону між главою Пентагону Чаком Хейгелом і міністром оборони Румунії Мірчею Душею.