ua en ru

Після виборів курс гривні може впасти до 10,5 грн/дол., - Сугоняко

Падіння гривні в Україні тільки починається, і після виборів в жовтні курс може впасти до 10,5 грн/дол. Таку думку висловив голова Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко в ефірі "5 каналу".

На думку експерта, падіння гривні сталося через те, що уряд штучно стримував її курс перед виборами, водночас не заохочуючи банківське кредитування, що призвело до валютного дисбалансу на банківському ринку.

"Була стратегічна помилка. Політичні, поточні стратегічні завдання виборчої кампанії поставили вище, ніж завдання чисто економічного розвитку країни. І "зажали" кредитування. Зменшили грошову масу. Штучно утримували курс. І сьогодні ми пожинаємо плоди цього. Можна очікувати 30% девальвації. Але коли це відбудеться, і чи буде це 30%, чи, може, більше - це буде залежати і від внутрішніх, і від зовнішніх (причин) так само", - пояснив Сугоняко.

Нагадаємо, торги на міжбанківському валютному ринку вчора, 4 вересня, зупинилися в обід через брак заявок на продаж валюти. Учасники виставили лише заявки на купівлю. 4 вересня торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 8,1800-8,2000 грн/дол. Торги по євро завершилися в діапазоні 10,2950-10,3242 грн/євро, торги по рублю - 0,2539-0,2543 грн/руб.

Читайте також: НБУ готовий застосувати комплекс регулятивних заходів у випадку падіння гривні