ua en ru

Після включення газомазутних блоків електроенергія стане дорожче в 2,3 рази, - експерт

Виробництво електроенергії газомазутними блоками українських ТЕС буде обходитися в 2,3 рази дорожче, ніж виробництво на вугільних блоках - 2 гривні за кіловат-годину на газ порівняно з 85 копійками на вугіллі.

Виробництво електроенергії газомазутними блоками українських ТЕС буде обходитися в 2,3 рази дорожче, ніж виробництво на вугільних блоках - 2 гривні за кіловат-годину на газ порівняно з 85 копійками на вугіллі. Про це повідомив екс-голова Нацкомісії регулювання електроенергетики та екс-голова правління АК "Київенерго" Сергій Тітенко, коментуючи інформацію про вимушене включення державними генеруючими компаніями газомазутних блоків ТЕС.

За словами Тітенко, досвід станцій, які працюють на газі протягом останніх років, є виключно негативним.

"Трипільська ТЕС, приміром, уже днів шість або сім працює на газі. Це вимушена міра, пов'язана з тим, що через відсутність вугілля на станції вугільний блок вони не могли включити, а газовий потрібен був для покриття потреби в електроенергії в так званому Київському энергоузле. Фінал нехороший. В день вони спалюють більше мільйона кубів. Зараз ми економимо газ скрізь, а в даному випадку включений газовий блок, включений тому, що немає вугілля, а це саме по собі вже біда. Ускладнюється це тим, що ми спалюємо остродефицитный газ", - сказав Тітенко.

На думку експерта, щоб уникнути зайвих витрат на придбання імпортного газу, необхідно вирішити питання із забезпеченням ТЕС вугіллям.

"Дефіцит виник, перш за все, з-за шахт, які залишилися в зоні АТО. І тому вугілля зараз закуповують по імпорту. Він дорожче українського і логістика доставки його теж набагато складніше, ніж якщо б його везли з Донецької та Луганської областей. Але газовий блок - це ще дорожче. У середньому максимальна ціна сьогодні електроенергії, виробленої на вугільному блоці - 85 копійок, а при цьому практично 2 гривні коштує кВт-год на газі", - повідомив він.

Тітенко додав, що зазвичай станом на 1 січня сумарно на складах всіх станцій знаходиться від 3 до 4 мільйонів тонн вугілля.
"Це потрібно для того, щоб у разі екстраординарної ситуації забезпечити включення додаткових блоків, які працюють на вугіллі. Сьогодні, на жаль, ці запаси десь в районі 1,4 млн т. Це означає, що до Нового року треба не тільки палити вугілля, треба ще покласти на склад додатково 1,6 млн т. Тому вугілля потрібно багато", - сказав експерт.

Він також вважає, що Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг сьогодні повинна приймати рішення, які підуть на користь фінансової збалансованості генкомпаній, що дозволить їм забезпечити в найкоротші терміни закупівлі вугілля.

"Такі рішення абсолютно реально сьогодні прийняти", - резюмував він.

ПАТ "Центренерго" 28 жовтня запустило газомазутний блок №5 на Трипільської теплоелектростанції. В останній раз Україна запускала газомазутний блок №5 Трипільської ТЕС взимку 2012 р. у зв'язку з відключенням енергоблоку №6 Запорізької АЕС та дефіцитом електроенергії ОЕС України.