ua en ru

Порядок виплати компенсацій для населення, що проживає на території, де знаходяться ядерні установки і об'єкти, має визначати не Кабмін, а ВР, - КСУ.

Порядок виплати компенсацій для населення, що проживає на території, де ведеться видобування, переробка уранових руд, де знаходяться ядерні установки і об'єкти має визначати не Кабмін, а Верховна Рада України. На засіданні КСУ голова суду Андрій Стрижак оприлюднив рішення у справі за конституційним поданням Президента України щодо конституційності низки положень закону про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку, а також низки положень закону про систему оподаткування, передає кореспондент РБК-Україна.

"Визнати неконституційними положення:

-ч.3, абзацу 3 ч.4, ч.6,8, ст.12 закону про використання ядерної енергії від 8 лютого 1995 р. в редакції закону від 17 листопада 2009 р., ч.7, ст.1 закону про систему оподаткування від 25 червня 1991 р. в редакції закону від 17 листопада 2009 р. стосовно надання Кабміну повноваження визначати розмір відрахувань та порядок перерахування коштів збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження;

- абзацу 2, п.3, розділу 2 «Прикінцеві положення» закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соцзахисту населення, яке проживає на території зони спостереження підприємств з видобування і переробки уранових руд, ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіовідходами» від 17 листопада 2009 р. в частині доручення Кабміну прийняти нормативно-правові акти щодо порядку визначення розмірів відрахувань та порядку перерахування коштів збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження;

- положення ч.3, абзацу 3, ч.4, ч.6,8, ст.12 закону про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку від 8 лютого 1995 р. в редакції від 17 листопада 2009 р., ч.7, ст.1 закону «Про систему оподаткування» від 25 червня 1991 р. в редакції від 17 листопада 2009 р., абзацу 2, п.3, розділу 2 «Прикінцеві положення» закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження підприємств з видобування і переробки уранових руд, ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіовідходами» від 17 листопада 2009 р., визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення КСУ цього рішення», - йдеться в рішенні.