ua en ru

Португалець Антоніу Гутерріш став головним претендентом на пост генсека ООН

Португалець Антоніу Гутерріш став головним претендентом на пост генсека ООН Фото: прем'єр-міністр Португалії Антоніу Гутерріш також лідирував за підсумками першого відбіркового туру на пост генсека ООН

За підсумками другого відбіркового туру на пост генсека ООН Гутерріш отримав 11 голосів "схвалюю", два "не схвалюю" і ще два "не маю думки"

Після другого раунду голосування за претендентів на посаду генерального секретаря ООН лідирує колишній прем'єр-міністр Португалії Антоніу Гутерріш. Про це повідомляє Reuters з посиланням на дипломатів.

Гутерріш отримав 11 голосів "схвалюю", два "не схвалюю" і ще два "не маю думки".

За підсумками першого відбіркового туру також лідирував Гутерріш, на другому місці йшов колишній президент Словенії Данило Тюрк.


Рада безпеки має схвалити і рекомендувати претендента на пост генсека Генеральної асамблеї ООН, 193 члени якої потім проведуть голосування. Нинішній генсек ООН - колишній глава МЗС Південної Кореї Пан Гі Мун - покине свій пост 31 грудня 2016 року, після двох п'ятирічних термінів. Перше голосування РБ в процесі обрання дев'ятого генсека ООН пройшло 21 липня.

Гутерріш був прем'єр-міністром Португалії з 1995 по 2002 рік і служив в якості Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців у період з червня 2005 року по грудень 2015 року.

Нагадаємо, Китай не підтримує засудження радою безпеки ООН ракетних запусків КНДР.