ua en ru

Портфельні інвестори не зможуть купити акції "Укргазбанку", банку "Київ" і "Родовід банку"

У Міністерстві фінансів України відмовляються шукати інвесторів для націоналізованих банків через фондові біржі. Згідно з останньою версією проекту закону "Про особливості продажу корпоративних прав держави у статутних капіталах банків, у капіталізації яких взяла участь держава", копія якого є у видання "Комерсант-Україна" установи повинні бути продані шляхом проведення конкурсу з елементами аукціону.

У Мінфіні не підтримали продаж дрібних пакетів акцій на біржі, оскільки це "зажадає значних витрат часу і коштів", що навряд чи дозволить досягти найвищої ціни при продажу частки держави в капіталі банків, говориться в листі заступника міністра фінансів Сергія Рибака, направленому до ДКЦПФР . До того ж вихід держави з капіталів держбанків "не має на меті зробити поштовх до розвитку фондового ринку".
Націоналізовані в 2009 році "Родовід банк" (зараз уряд володіє 99,99%), "Київ" (99,94%) і "Укргазбанк" (92%) буде заборонено продавати особам, які володіли ними раніше, а також зареєстрованим в офшорах і країнах з чорного списку FATF. Передпродажну ціну визначить Мінфін за підсумками незалежної оцінки банків. Якщо остання виявиться нижче номінальної вартості акцій, то для її підвищення можна буде продавати акції частинами, але не більше 10% капіталу. Для продажу Мінфін має намір залучити радника, фінансові та юридичні послуги якого обійдуться приблизно в 14,8-20,2 млн грн (у тому числі вартість фінансової оцінки - 10,2-14,5 млн грн).
Однак Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку виступила проти такої позиції Мінфіну. В її рішенні за підписом глави регулятора Дмитра Тевельова йдеться про необхідність передбачити можливість "продажу на фондових біржах дрібних пакетів акцій банків до 10% капіталу", оскільки банки як публічні акціонерні товариства зобов'язані пройти процедуру включення акцій в біржовий список хоча б однієї фондової біржі. При цьому програма економічних реформ на 2010-2014 роки зобов'язує ФДМ продавати на біржах до 25% акцій приватизованих компаній.
У держбанках підтримують всі інструменти залучення інвесторів. "Мінфін найме радника, який визначить перелік можливих шляхів виходу держави з банку. Думаю, він запропонує кілька варіантів, включаючи частковий продаж пакетів акцій банків на фондових майданчиках, продаж стратегічному та інституційного інвесторам. Якщо продавати на біржі, для забезпечення ліквідності необхідно пропонувати не менш 25% акцій, оскільки виходячи з практики фондового ринку, найбільш правильними є пакети від 20-30% ", - вважає заступник голови правління "Укргазбанку" Станіслав Шлапак.