ua en ru

Порошенко: питання ціни на газ буде врегульовано на ринкових умовах

Порошенко: питання ціни на газ буде врегульовано на ринкових умовах Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Ціна на газ буде врегульована в рамках співпраці з МВФ

Президент України Петро Порошенко заявив, що український уряд готовий врегулювати питання ціни на газ в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Bloomberg.

"Я знаю, що уряд готовий врегулювати питання ціни на газ на ринкових умовах", - заявив глава української держави.

Порошенко також уточнив, що Україна виконала 80% своїх зобов'язань, закріплених у Меморандумі з МВФ, який країна підписала в березні 2017 року. У квітні Фонд надав Україні черговий транш у розмірі 1 млрд доларів. "Ми вже багато зробили. Нам залишилося врегулювати питання з Антикорупційним судом і тарифами на газ. Думаю, що протягом декількох тижнів ми це зробимо. І, я сподіваюся (схрестімо пальці), що в першій половині року, до квітня, відбудеться візит місії Фонду (для перегляду програми фінансування, - ред.) і ми отримаємо черговий транш", - уточнив президент.

Нагадаємо, питання методики розрахунку ціни на газ для населення є одним із ключових пунктів Меморандуму. Фонд наполягає на лібералізації ринку газу і прив'язку ціни до ринкового показника – паритетом імпорту. Таким, нагадаємо, для України є ціна на газ на найближчому ліквідному німецькому газовому хабі NCG. З березня на НАК "Нафтогаз України" покладені спеціальні зобов'язання, згідно з якими населенню газ відпускається за цінами, розрахованими на підставі формули, прописаної з урахуванням імпортного паритету.

раніше писало РБК-Україна слідуючи їй, український уряд мав з 1 жовтня 2017 року підняти ціну на газ для побутових споживачів з 4942 гривень за тис. кубометрів на 17-18%.

Втім, в серпні минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не допустить підвищення вартості газу для українців. В результаті енергетичний блок Кабміну з осені проводить консультації з МВФ з приводу зміни формули розрахунку таким чином, щоб уникнути зростання тарифів на газ. У МВФ неодноразово підкреслювали необхідність виконання Україною зобов'язань, прописаних у Меморандумі.

Нагадаємо, 26 січня, Володимир Гройсман в черговий раз заявив, що "ціна на газ у цьому опалювальному сезоні не буде зростати".