ua en ru

Порошенко просить парламент прискорити прийняття законопроекту про створення Нацбюро фінансової безпеки

Порошенко просить парламент прискорити прийняття законопроекту про створення Нацбюро фінансової безпеки Фото: Петро Порошенко (prezident. gov.ua)

Глава держави визначив його як невідкладний

Президент України Петро Порошенко просить Верховну Раду прискорити прийняття законопроекту про "Національне бюро фінансової безпеки" з позначкою "невідкладний".Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Сьогодні я підписав і визначив як невідкладний законопроект, який був розроблений в парламенті з допомогою уряду, про Національне бюро фінансової безпеки. Що це означає? У силовиків більше немає можливості заходити на підприємства", - повідомив Порошенко в ході робочої поїздки у Вінницьку область.

Президент підкреслив, що створення такого органу дозволить ліквідувати корупцію в правоохоронних органах, які також виконували функції контролю фіскальної дисципліни.

"Всі вони приходили перевіряти сплату податків: міліція, СБУ, прокуратура, митниця. Всі. Мені дуже добре відомо. Сьогодні ми говоримо: вам немає, там (на підприємствах - ред.) вам нічого робити. Є одна служба, яка розбереться з податками", - зазначив він.

При цьому Порошенко зазначив, що новим законопроектом передбачена можливість платника податків захиститися в суді. І тільки, якщо підприємець програє суд і не захоче платити податки, тільки тоді можна буде звертатися до правоохоронців.

Нагадаємо, Державне агентство США з протидії фінансовим злочинам (FinCEN) готовий надавати допомогу Україні у створенні Служби фінансових розслідувань.

У розробці концепції такого органу взяли участь Міністерство фінансів, Державна фіскальна служба, ряд інших міністерств і відомств, а також експерти, представники бізнесу та міжнародних партнерів України.

Така служба повинна замінити скасовану податкову міліцію і виконувати, в першу чергу, аналітичні, а не силові функції.

Міністр фінансів Олександр Данилюк неодноразово підкреслював те, що нове відомство має зосередитися на розкритті незаконних схем ухилення від оподаткування, а не на "вибиванні податків".