ua en ru

Порошенко затвердив посилення відповідальності за несплату аліментів

Порошенко затвердив посилення відповідальності за несплату аліментів Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Передбачається, що закон дозволить знизити заборгованість по сплаті аліментів

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів". Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті президента.

Закон спрямовано на забезпечення виконання рішень про стягнення аліментів і дозволить знизити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання одержувачів цих виплат.

Крім того, законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Сімейного кодексу, Цивільного процесуального кодексу та низки інших законів, якими, зокрема, удосконалено порядок стягнення аліментів.

Крім того, вводяться нові засоби примусового виконання рішень щодо боржників, які мають заборгованість по сплаті аліментів. Законом встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, обмеження на право керування транспортними засобами і на право користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю.

Також передбачено новий вид адміністративного стягнення - суспільно корисні роботи, які полягають у виконанні платних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Порошенко підписав закон про протидію домашньому насильству, який забезпечить створення спеціального реєстру, а також адаптує українське законодавство до європейських стандартів.