ua en ru

Порошенко затвердив реформування системи виконання судових рішень

Порошенко затвердив реформування системи виконання судових рішень Фото: Петро Порошенко затвердив інститут приватних виконавців

Президент підписав 2 відповідні закони

Президент Петро Порошенко підписав закони "Про виконавче провадження" і "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів". Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зазначено, що ці закони спрямовані на підвищення ефективності діяльності органів та осіб, що здійснюють примусове виконання рішень та забезпечення належної реалізації завершальної стадії судового розгляду.

"Закони передбачають впровадження змішаної системи виконання судових рішень шляхом модернізації служби державних виконавців та запровадження інституту приватних виконавців, який є новелою в українському законодавстві", - йдеться в повідомленні.


Повідомляється, що закон "Про виконавче провадження" запроваджує автоматизацію процедур виконання рішень шляхом електронної реєстрації документів, повної фіксації процесуальних рішень та виконавчих дій в автоматизованій системі, оптимізує строки проведення виконавчих дій, детально регулює питання відповідальності боржника у виконавчому провадженні та визначає перелік питань, що не можуть виконуватися приватними виконавцями.

Крім того, впроваджується інститут судового контролю за виконанням рішень, "що забезпечить повноцінну реалізацію особи права на справедливий суд, оскільки виконання судового рішення є невід’ємним елементом права на судовий захист, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод".

Нагадаємо, Верховна Рада ввела інститут приватних виконавців і встановила новий порядок оскарження рішень державних і приватних виконавців 2 червня 2016 року.