ua en ru

Порошенко затвердив заходи з підготовки до вшанування пам'яті жертв масових репресій

Порошенко затвердив заходи з підготовки до вшанування пам'яті жертв масових репресій Фото: заповідник "Биківнянські могили"

Президент доручив гідно вшанувати пам'ять жертв Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років

Президент Петро Порошенко затвердив заходи з ушанування пам'яті жертв Великого терору 1937-1938 років у зв’язку із 80-ми роковинами трагедії. Відповідний указ №75/2017 він підписав 23 березня, повідомляє прес-служба глави держави в суботу.

"Головною метою документу є гідне вшанування пам'яті жертв Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років, донесення до українського суспільства та світової спільноти об'єктивної інформації про злочини, вчинені у XX столітті комуністичним тоталітарним режимом на території України, а також сприяння утвердженню в суспільстві ідеалів гуманізму", - йдеться в повідомленні.

Згідно з указом, Кабінету міністрів у місячний строк доручено створити оргкомітет із підготовки і проведення заходів у зв’язку з 80-ми роковинами масових політичних репресій 1937-1938 років, розробити і затвердити у тримісячний строк відповідний план заходів на 2017-2018 роки та забезпечити його виконання.

Указом також визначено низку завдань центральним та місцевим органам виконавчої влади щодо проведення меморіальних заходів, широкої інформаційної кампанії, подальших наукових досліджень та продовження пошукової роботи у зазначеній темі, а також розвитку Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили".

Крім того, президент доручив закордонним дипломатичним установам України провести заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору та надати сприяння у вшануванні жертв цієї трагедії українській громадськості за кордоном, провести відповідну інформаційну роботу за межами країни.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що після анексії Росією півострів Крим став сірою зоною терору і репресій.