ua en ru

Порошенка, Яценюка, Авакова, Яресько та Кличка просять ліквідувати підпільні газові заправки

Порошенка, Яценюка, Авакова, Яресько та Кличка просять ліквідувати підпільні газові заправки

Асоціація "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" звернулася з офіційним листом до Президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра фінансів Наталії Яресько та мера Києва Віталія Кличка з проханням ліквідувати незаконно встановлені газові заправки в Києві і Україні. Про це йдеться в листі асоціації.

На думку операторів ринку нафтопродуктів, у Києві склалася критична ситуація з незаконним розміщенням газових заправок, яких, за підрахунками асоціації, в столиці зараз близько 300.

"Звичайним явищем стала робота цих заправок під лініями електропередач, біля зупинок громадського транспорту, на транспортних розв'язках з інтенсивним рухом, під мостами і шляхопроводами", - йдеться в листі.

Асоціація акцентує увагу, що крім техногенної та екологічної небезпеки, незаконні газові заправки також наносять шкоду держбюджету, оскільки працюють нелегально.

"Враховуючи усереднений обсяг реалізації таких станцій, за 8 місяців 2015 року втрати тільки столичного бюджету, в який перераховується 5%-й збір з продажу скрапленого газу, склали близько 100 млн гривень... Очевидно, що сума загальних втрат бюджету буде в рази більшою", - йдеться в листі.

Асоціація також звертає увагу, що незаконні газові заправки є джерелом корупції у місцевій владі.

У листі наголошується, що у квітні 2015 року Київська міськрада створила Тимчасову контрольну комісію з питань перевірки автозаправок в Києві.

За результатами її роботи було демонтовано понад 20 нелегальних газових заправок.

У той же час, на даний момент, діяльність комісії припинено, а більшість з демонтованих заправок відновили свою роботу в інших місцях.

"Існування таких об'єктів є яскравим свідченням безпорадності влади в Україні і служить негативним прикладом столиці для інших регіонів країни", - йдеться в повідомленні.

Асоціація відзначає, що пункти нелегального продажу скрапленого газу вже помічені в Полтавській, Дніпропетровській, Харківській і Донецькій областях.