ua en ru

Російський кредит у 3 млрд дол. був хабарем Януковичу, - Порошенко

Російський кредит у 3 млрд дол. був хабарем Януковичу, - Порошенко Фото: Петро Порошенко

Президент не уточнив, що Україна збирається робити з боргом перед РФ за єврооблігаціями

Президент України Петро Порошенко назвав російський кредит у 3 млрд дол. "хабарем", яку екс-президент Віктор Янукович отримав за відмову підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом у листопаді 2013 року Про це Порошенко заявив 15 червня в інтерв'ю Bloomberg.

"Це був хабар", - сказав Порошенко.

За його словами, Росія, яка купила у уряду Януковича єврооблігації на 3 млрд дол., повинна трактуватися нарівні з іншими, приватними кредиторами. Тим самим він дав зрозуміти, що якщо Київ вирішить ввести мораторій на виплати зовнішніх боргів, це торкнеться і російський кредит.

У той же час Порошенко не уточнив, що Україна збирається робити з боргом перед Росією за єврооблігаціями. Статус боргу (міждержавний або комерційний) все ще знаходиться під питанням, зазначив він.

Нагадаємо, Росія погодилася надати Україні фінансову допомогу на 15 млрд дол. в грудні 2013 року, після того як Віктор Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. Росія встигла виділити 3 млрд дол. через купівлю єврооблігацій з погашенням у грудні 2015 р.

Зазначимо, 19 травня Верховна Рада дала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів. Петро Порошенко підписав цей закон 28 травня.