ua en ru

Порошенко розповів про прогрес в питанні миротворців ООН на Донбасі

Порошенко розповів про прогрес в питанні миротворців ООН на Донбасі Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Україна потребує солідарності ЄС з питання введення миротворців на Донбас

Україна прагне до введення миротворчої місії ООН на Донбас, і в цьому питанні є певний прогрес. Про це в інтерв'ю Handelsblatt заявив президент Петро Порошенко, передає прес-служба глави держави.

"Уже є деякі просування в цьому: коли я в 2015 році вперше виступив з вимогою до ООН про направлення "блакитних касок", всі були проти, у американських і європейських друзів теж були сумніви. Під час моєї зустрічі з президентом Трампом в червні 2017 року він підтвердив свою готовність підтримати таку місію ООН, щоб звільнити частину України від російських окупаційних військ ", - сказав Порошенко.

Президент зазначив, що є розбіжності між українською і російською позиціями про впровадження миротворчої місії.

"Росія прагне розмістити "блакитні каски" вздовж контактної лінії, щоб вони не заважали окупаційним військам. Це неприйнятно. Пізніше Росія погодилася на те, щоб вони працювали по всій території, але, за задумом Росії, вони повинні супроводжувати виключно спостерігачів ОБСЄ. Ми ж хочемо, щоб миротворці роззброювали НВФ, захищали там місцевих жителів і здійснювали контроль над надходженням і переміщенням військової техніки. І, звичайно, вони повинні контролювати частину українсько-російського кордону, тимчасово непідконтрольну Україні ", - рас сказав Порошенко.

Президент додав, що Україна потребує єдності і міцності Європейського союзу і солідарності з нашою державою.

"Найбільше ми потребуємо в єдиному і сильному ЄС, а також в його солідарності з Україною, а на даному етапі - перш за все в направленні миротворців ООН в Україну".

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що Туреччина готова взяти участь у миротворчій місії ООН на Донбасі.