ua en ru

Порошенко провів телефонні переговори в нормандському форматі

Порошенко провів телефонні переговори в нормандському форматі Фото: Петро Порошенко

Співрозмовники обговорили стан виконання Мінських домовленостей і результати останнього засідання Тристоронньої контактної групи

Президент України провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини, президентом Франції та Президентом Росії. Про це йдеться на сайті глави держави.

Повідомляється, що співрозмовники відзначили значний прогрес на шляху до припинення вогню і відзначили необхідність підписання найближчим часом документа про відвід від лінії зіткнення танків, гармат калібром до 100 мм і мінометів до 120 мм.

Президент України також підкреслив необхідність виведення всіх іноземних військ з окупованих територій і відновлення повного контролю України над державним кордоном.

"Лідери України, Німеччини та Франції погодилися, що проведення псевдовиборів в окремих районах Донецької та Луганської областей буде порушенням Мінських домовленостей і поставить під загрозу весь процес подальшого політичного врегулювання", - йдеться в повідомленні.

Відзначимо, Президент України Петро Порошенко закликав негайно звільнити всіх українських заручників, у тому числі і тих, хто незаконно утримується в російських в'язницях - Олега Сенцова, Олександра Кольченко і Надію Савченко.

Крім того, співрозмовники затвердили подальший графік зустрічей в нормандському форматі: зустріч міністрів закордонних справ 12 вересня в Берліні і зустріч на вищому рівні на початку жовтня в Парижі.

Нагадаємо, лідери країн "нормандської четвірки" (Україна, Франція, Німеччина, Росія) домовилися про проведення телефонної розмови.

Раніше, контактна група проведе наступне засідання в Мінську 22 вересня.