ua en ru

Порошенко закликав Туреччину посилити співпрацю для захисту прав кримських татар

Україні і Туреччині не можна робити пауз у двосторонньому співробітництві. Про це заявив сьогодні в Києві Президент Петро Порошенко під час зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу, повідомили у прес-службі глави держави.

Співрозмовники домовилися, що наступне засідання Стратегічної ради пройде в Києві на початку наступного року за участю Президента України Петра Порошенка і Президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.

Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що його країна підтримує мирний план Президента України з урегулювання ситуації на Донбасі. "Хочу підтвердити нашу повну підтримку територіальної цілісності України. Ми ніколи не визнаємо незаконну анексію Криму", - зазначив турецький міністр.

"Справа, над якою ми працюємо, - це стратегія, що повинна реінтегрувати окуповані території, включаючи створення зони вільної торгівлі, проведення місцевих виборів. Ми шукаємо підтримки цієї стратегії серед інших міжнародних партнерів", - наголосив Порошенко.

Також Президент закликав посилити співпрацю для захисту прав кримськотатарського народу. Він нагадав, що лідерам кримських татар Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарова все ще заборонений в'їзд до Криму, висловивши надію, що Туреччина підтримає міжнародну позицію з реагування на порушення Росією своїх міжнародних зобов'язань у галузі прав людини.

Зі свого боку, глава МЗС Туреччини подякував Президенту України за підтримку кримських татар. Він також повідомив про готовність Туреччини стати учасником конференції донорів та інвесторів для України, яка відбудеться на початку наступного року.

Нагадаємо, Україна і Туреччина обговорили угоду про зону вільної торгівлі в рамках третього засідання Спільної групи стратегічного планування (робочий орган Стратегічної ради високого рівня Україна і Туреччини).