ua en ru

Порошенко запропонував повернути Раді контроль над ГПУ

Порошенко запропонував повернути Раді контроль над ГПУ Фото: зустріч Порошенка з керівниками парламентських фракцій

Президент пропонує повернути право Верховній Раді висловити недовіру ГПУ, яке тягне за собою відставку Генерального прокурор.

Президент України Петро Порошенко вирішив відновити депутатський контроль над Генеральною прокуратурою. Про це глава держави повідомив під час зустрічі з керівниками парламентських фракцій і депутатських груп, передає прес-служба президента.

Порошенко зазначив, що вчора у парламент надійшов новий проект конституційних змін, який відновлює депутатський контроль над Генеральною прокуратурою.

"Мною було прийнято рішення відновити парламентський контроль над Генеральною прокуратурою, у проекті повернути право Верховній Раді висловлювати недовіру, що тягне за собою відставку Генерального прокурора", - сказав президент.

Глава держави також додав, що цей законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, непроходження переатестації суддів тягне за собою автоматичну відставку судді.

При цьому президент підкреслив, що проект відповідних конституційних змін готувався довго і ретельно. Його обговорення було глибоким за змістом і широкою за охопленням експертів, політиків, громадських діячів, ЗМІ.

"Таким чином ми робимо все, щоб забезпечити незалежність судової гілки влади, в першу чергу, від корупції, і друге - від політичного втручання", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко на зустрічі з лідерами парламентських фракцій закликав нардепів підтримати зміни до закону про заочному правосуддя.