ua en ru

Порошенко пропонує Раді замість областей ввести поняття "регіони України"

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України замінити суб'єкти адміністративно-територіального устрою України, але кількість та назви регіонів залишити незмінними.

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України замінити суб'єкти адміністративно-територіального устрою України, але кількість та назви регіонів залишити незмінними. Про це йдеться у законопроекті № 4178а "Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)", текст якого оприлюднений на сайті парламенту.

Так, Порошенко пропонує внести зміни до статті 133 Конституції України, згідно з якими, систему адміністративно-територіального устрою України складають адміністративно-територіальні одиниці: регіони, райони, громади.

Назви регіонів залишаться на змінними: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь.

Крім того, визначається, що громадою є утворена в порядку, визначеному законом, адміністративно-територіальна одиниця, яка включає один або декілька населених пунктів (село, селище, місто), а також прилеглі до них території.

"Статус та адміністративно-територіальний устрій міста Києва як столиці України та міста Севастополя визначаються окремими законами України", - йдеться у законопроекті.

Також Порошенко пропонує внести зміни до статті 142, згідно з якими матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, надходження місцевих бюджетів, у тому числі місцеві податки і збори, частина загальнодержавних податків, земля, природні ресурси, що є у власності сільських, селищних, міських громад, а також об'єкти, що є у власності районних і обласних рад.

"Обсяг фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування відповідає повноваженням, передбаченим Конституцією та законами України. Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою", - йдеться у законопроекті.

Нагадаємо, згідно діючої Конституцією, систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.