ua en ru

Порошенко пропонує Раді ратифікувати угоду з ЄІБ про фінансування будівництва метрополітену у Дніпропетровську

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України ратифікувати угоду з Європейським інвестиційним банком щодо фінансування проекту завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську".

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України ратифікувати угоду з Європейським інвестиційним банком щодо фінансування проекту завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську". Відповідний законопроекті № 0095 Порошенко зареєстрував сьогодні у парламенті.

Як зазначається у фінансово-економічному обґрунтуванні до проекту закону, 25 жовтня 2013 р. було підписано фінансову угоду між Україною та ЄІБ з метою реалізації проекту "Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську" про залучення кредитних коштів ЄІБ у розмірі 152 млн євро.

Залучення позики ЄІБ буде здійснюватися у євро за плаваючою відсотковою ставкою EURIBOR + спред. Кредит надається траншами у кількості до 20. Мінімальна сума кожного траншу становить 5 млн євро. Загальний період погашення кредиту - 25 років, включаючи пільговий період - 6 років.

"Відповідно до умов фінансової угоди позичальником коштів кредиту ЄІБ є Україна, яка зобов'язується передати залучені кошти виконавцю проекту КП "Дніпропетровський метрополітен" для фінансування проекту "Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську", - йдеться у фінансово-економічному обґрунтуванні.

Зазначимо, що проект завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську також співфінансується за рахунок кредитних коштів ЄБРР у розмірі 152 млн євро (кредитна угода від 27 липня 2012 р., ратифікована законом України від 5 червня 2013 р. № 322-VII").

Нагадаємо, 27 березня 2014 р. прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи з трибуни Верховної Ради, заявив що Європейський інвестиційний банк готовий профінансувати будівництво метрополітену в Дніпропетровську на суму 152 млн євро.

Як повідомлялося, Європейський інвестиційний банк планує збільшити свій портфель у держсекторі України до кінця 2014 р. до 2 млрд євро.