ua en ru

Порошенко вимагає від Філатова завершити узгодження проекту Конституції по правосуддю, - адвокат

Президент України Петро Порошенко вимагає від секретаря Конституційної комісії Олексія Філатова найближчим часом завершити узгодження проекту змін до Конституції в частині правосуддя. Про це заявив адвокат Сергій Козоріз, посилаючись на власні джерела в Адміністрації Президента.

За його словами, невдоволення глави держави викликано тим, що запропонована Філатовим система переатестації суддів була розкритикована не тільки українськими, але й європейськими експертами.

"Все більш очевидним стає не тільки нам, але і нашим європейським партнерам, що запропонована система спрямована на збереження корупційної моделі управління суддівським корпусом, побудованої Андрієм Портновим", - зазначив юрист.

Козоріз також зазначив, що представники дипломатичного корпусу, акредитовані в Україні, на початку серпня провели зустріч з віце-спікером Верховної Ради Оксаною Сироїд, народним депутатом України Леонідом Ємцем та експертами з питань судової реформи. Під час зустрічі її учасники також виступили проти пропонованої Олексієм Філатовим моделі переатестації суддів.

До того ж, за словами джерела адвоката в АП, на ім'я Президента надійшов ряд звернень від депутатів Верховної Ради, в яких наводяться факти тиску з боку Олексія Філатова на голів судів з метою одержання вигідних для нього судових рішень.

Якщо втручання заступника глави Адміністрації у роботу судів з метою винесення потрібних рішень підтвердиться, мова може йти про швидку відставку чиновника, стверджує джерело адвоката в АП.

Нагадаємо, Венеціанська комісія рекомендувала доопрацювати зміни до Конституції в частині правосуддя і залишити серед суб'єктів призначення членів Вищої ради правосуддя також і Верховну Раду України.

Остаточний варіант пропонованих змін до Конституції з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії поки не оприлюднений.